back

Як розірвати шлюб в порядку окремого провадження

Відповідно до ч. 1 ст. 110 Сімейного Кодексу України, позов про розірвання шлюбу може бути пред’явлений одним із подружжя. Як ми вже не раз говорили в попередніх наших статтях (попередні статті можна переглянути тут), шлюб може бути розірвано як за згодою чоловіка та дружини, так і без їхньої взаємної згоди. В тому випадку, якщо згоди щодо розірвання шлюбу в добровільному порядку не досягнуто – потрібно звертатись до суду з позовною заявою про розірвання шлюбу.

  Однак в житті трапляються випадки, коли особа, з якою потрібно розірвати шлюб –  засуджена до позбавлення волі. В таких випадках Цивільним процесуальним кодексом України передбачено можливість звернення до суду з заявою в порядку окремого провадження. Так, відповідно до ч. 3 ст. 293 ЦПК України, у порядку окремого провадження розглядаються також справи за заявою другого з подружжя, якщо інший засуджений до покарання у виді позбавлення волі.

   Звернення з такою заявою до суду можливе лише в тому випадку, якщо є вирок, який набрав законної сили, і в якому чітко зазначено, що особу засуджено до позбавлення волі, а не до будь – якого іншого виду покарання. Тобто, якщо у вироку суду визначено інший вид покарання, або вирок суду не набрав законної сили, або особа перебуває в ізоляторі тимчасового тримання і справа щодо нього ще розглядається судом – звертатись із заявою в порядку окремого провадження немає підстав. В такому випадку можливе розірвання шлюбу лише в загальному порядку, шляхом подання позову про розірвання шлюбу.

  Подання за таких умов заяви в порядку окремого провадження має свої переваги: 

  • пришвидшений розгляд справи судом. Такі категорії справ швидше розглядаються судами, оскільки потребують менше часу. Тут немає підготовчих засідань та, як правило, немає судових дебатів. Тому справа може бути розглянута протягом місяця з дня її направлення до суду.
  • зменшення витрат  по сплаті судового збору. На сьогоднішній день розмір судового збору за звернення до суду з позовом про розірвання шлюбу становить 768 гривень 40 коп. В свою чергу, звернення з заявою про розірвання шлюбу в порядку окремого провадження – 384 гривні 20 коп.

  Отже, наявність даної можливості вказує на те, що в кожному конкретному випадку, одну і ту ж саму справу можна вирішувати в різний спосіб.

За правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання БВПД з 8-00 год. до 17-00 год. за адресою: м. Мена, вул. С. Титаренка  6а, тел.: (0244) 3-30-01.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.

25 листопада 2019
back