back

Громадянам, які не подали декларації за минулий рік, донараховано близько 5 млн гривень

Як повідомили в управлінні податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДПС у Чернігівській області, за результатами контрольно-перевірочних заходів щодо громадян області, які не подали у встановлений законодавством строк податкову декларацію про майновий стан та доходи та не задекларували свої доходи за попередній рік, протягом 9-ти місяців поточного року донараховано понад 4,9 млн грн податку на доходи фізичних осіб та військового збору. При цьому, із загальної суми донарахувань, майже 80 відсотків перевірок щодо доходу, отриманого платником податку як додаткове благо.

Зазначимо, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий як додаткове благо у вигляді основної суми боргу (кредиту), анульованого (прощеного) за самостійним рішенням кредитора, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року (у 2016 році - 689 грн, у 2017 році – 1600 грн, у 2018 році – 1861,5 грн, у 2019 році – 2086,5 грн), що є об'єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.

Наголошуємо, що у разі дотримання кредитором умов щодо повідомлення боржника про прощення (анулювання) боргу, визначених пп. "д" пп. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 Кодексу, такий боржник відображає суму зазначеного доходу у річній податковій декларації та самостійно сплачує податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

 

       Сектор комунікацій ГУ ДПС у Чернігівській області

04 листопада 2019
back