back

Розорані луги неодмінно призведуть до екологічної катастрофи

Ще в 1984 році люди стали задумуватись про збереження водних запасів Менського району. Одним із кроків до збереження водних ресурсів стало створення гідрологічних заказників, які мали на меті охорону та збереження в природному стані систем озер, що мають значне водорегулююче значення. Відповідним рішенням Чернігівського облвиконкому від 27.12.1984 року № 454 було створено гідрологічний заказник “Блистівське”. Загальна площа заказника становить 400 гектарів, а його охоронна зона становить 1490 гектарів. 

       На території заказника забороняється будь яка діяльність, в тому числі й порушення грунтового покриву. На жаль, сьогодні ми бачимо, що для проїзду важковагової техніки на території заказника порушено грунтовий покрив, де протікали лугові води. Цей грунт безжалісно, разом з дерном, зірвано і вкладено в дорожнє грунтове полотно. А дерева, що росли на території, були викорчовані з корінням. 

      Захисна зона заказника являє собою розпайовані земельні ділянки, які були передані у власність для сіножатей та пасовищ. Зараз ці ділянки переведені їх власниками в ріллю.

      На цих землях фактично ведеться незаконне вирощування сільськогосподарських культур без проектів зміни цільового призначення земельних ділянок.  

      Ця діяльність становить під загрозу сам статус гідрологічного заказника, який сам по собі не може існувати без охоронної зони, на якій збережено природний ландшафт, що формувався віками. 

      Відповідно до Закону  України “Про природно-заповідний фонд України” та інших законів  на території заказника забороняється будь-яка діяльність, що суперечить меті та завданням заказника, у тому числі - використання земельних ділянок не за цільовим призначенням. Цей закон грубо порушений на території охоронної зони заказника “Блистівське”. Луки розорані під ріллю, де вирощують сільгоспкультури, що швидко виснажують землю, з використанням всього комплексу пестицидів.          

     Отже, поступово гідрологічний заказник перетворюється у накопичувач залишків пестицидів, все це згодом неодмінно завдасть непоправної шкоди всьому довкіллю, в тому числі людині. Пестициди просочуються в грунтові води, а  випаровування цих пестицидів із землі, не покритої рослинністю, в десятки разів інтенсивніше. Ускладнює ситуацію і недостатня кількість опадів. А при весняній повені, пестициди попадають в води річки Десни, з якої п’ють воду жителі м.Чернігів.

     Мешканці околишніх сіл вже починають скаржитись на погане самопочуття, після роботи авіації, що розпилює пестициди над розораними лугами. Можна припустити, що це лише початок, а найгірші наслідки такої діяльності відчують на собі прийдешні покоління.

    Менська міська рада звернулася до державної екологічної інспекції, яка констатувала факт злісного порушення законодавства. Також наразі Менською міською радою вживаються всі необхідні заходи для взяття земель гідрологічного заказника “Блистівське” на свій баланс, щоб в подальшому забезпечити їх охорону, а винних у нанесенні заподіяної шкоди притягнути до відповідальності.

 

                                                                                         
                                                                                                                            Сергій Крицький 

                                                                                                                            Павло Терентієв

                                                                                                         

 

02 жовтня 2019
back