back

30 вересня - День Усиновлення

В останній день вересня відзначається Міжнародний день усиновлення. Усиновлення – це особливе батьківство, благородний і непростий шлях до щасливої родини. Все більше і більше родин відкривають свої серця і двері домівок для дітей, які  потребують допомоги, розуміння і підтримки з боку дорослих. Тому цей день став святом здійснення мрій, другим днем народження багатьох дітей та сімей.

Це  свято для  дітей, які отримали люблячих та дбайливих батьків. Це свято  сімей, які взяли на себе відповідальність за долі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Усиновлення як форма влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування є найкращою формою виховання таких дітей. Сім’я – це те середовище, яке найкраще сприяє формування  особистості.

Окрім усиновлення, сімейними формами виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування є опіка, піклування, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, патронатні сім’ї.

     Опіка, піклування встановлюються для виховання дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення батьків батьківських прав, при прийнятті рішення про відібрання в них дитини і передачу її під опіку, хвороби батьків чи інших причин залишилися без батьківського піклування, а також для захисту особистих і майнових прав та інтересів таких дітей.

      Опіка встановлюється над дітьми, які не досягли 14-ти років і залишилися без батьківського піклування. Піклування – над дітьми з 14 до 18 років.

      Опікуном, піклувальником призначається переважно особа, яка перебуває у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов’язки опікуна чи піклувальника.

         Прийомна сім’я – сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім'я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. 

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом із батьками або іншими її законними представниками. 

Патронатна сім’я – тимчасова форма влаштування: термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати трьох місяців. Коли є обставини, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя триваліший термін, орган опіки та піклування може його продовжити, однак не більше ніж до шести місяців. 

На території Менської громади функціонує 17 прийомних сімей, у яких виховується 24 дитини та діє дитячий будинок сімейного типу, у якому виховується 8 дітей, позбавлених батьківського піклування. В цьому році двоє новостворених прийомних сімей взяли на виховання 2 дітей, ще в 2 сім’ї довлаштовано 2 дітей.

Якщо ви маєте бажання, щоб у вашій родині залунав дитячий сміх і хочете стати кандидатами у прийомні батьки або патронатні вихователі, за додатковою інформацією звертайтеся до Менського міського центру соціальних служб за адресою:

м. Мена, Семашка, 8, тел. 2-11-33, 3-10-07.

 

Дякуємо всім усиновлювачам, опікунам, прийомним батькам, батькам-вихователям! Прийміть доземний уклін та найщиріші слова поваги з нагоди Дня усиновлення. Ви відкрили дитині своє серце, розділили з нею свою любов і душевне тепло. Ви дали кожній дитині, яка зростає у вашій сім’ї, найважливіше — щастя мати родину.

29 вересня 2019
back