back

Менську ОТГ зацікавили ЦНАП і Муніципальна варта

 

Наприкінці серпня  працівники Менської міськради відвідали Козелецьку селищну громаду. Мета візиту – довідатись, як у сусідів надають адміністративні послуги,  забезпечують благоустрій та безпеку в громаді, за можливості перенести корисний досвід на терени нашої Менщини.

Що таке ЦНАП

В ході робочої поїздки ми відвідали і ознайомилися з роботою  Центру надання адміністративних послуг, який ефективно діє на теренах Козелецької громади. ЦНАП розташований в орендованому ОТГ приміщенні РДА, в ньому працюють 25 чоловік. Силами громади зроблено капітальний ремонт.

– ЦНАП у нашій селищній раді працює від початку минулого року, – пояснює начальник ЦНАП Світлана Кошова. – За ці півтора року нам вдалося багато чого досягти. Найперше – розширити спектр послуг із 46 на початку 2018-го до 146 нині. Та це ще не все, ми працюємо над подальшим розширенням переліку адмінпослуг (поки що не буду говорити, яких саме, бо це ще у процесі реалізації). Зібрати команду кваліфікованих спеціалістів теж було непросто. Але у нас майже кожна людина прийшла готовим спеціалістом із досвідом роботи в своїй сфері.

Звичайно, ми поцікавилися, які послуги можна отримати, прийшовши до місцевого ЦНАПу.

– Як бачите, з самого порогу вас зустрічає адміністратор. Він підкаже, до кого зі спеціалістів слід звернутися або сам прийме документи, – роз’яснила нам Світлана Володимирівна. – Ось тут у нас сидять діловоди, вони видають різноманітні довідки та приймають документи на оформлення субсидії. Поряд – паспортисти, які реєструють місце проживання чи знімають з реєстрації. Тоді державні реєстратори. Ми можемо реєструвати юридичних осіб, нерухоме майно, речові права, земельні ділянки. Ось тут – РАЦС, тобто реєструємо народження, смерть, шлюб. Для зручності самих працівників ЦНАПу є кімната для відпочинку. Окремо зберігаються численні папери й картки, для цього слугує архів.

Центр надання адмінпослуг Козелецької селищної ради вже пройшов конкурсний відбір та чекає обіцяної підтримки від Програми ULEAD з Європою. Згідно неї ЦНАП має отримати ліцензоване програмне забезпечення, комп’ютерну техніку та нові меблі, які відповідатимуть європейським стандартам. 

– У старостинських округах у нас також працюють діловоди ЦНАП, – продовжила розповідь Світлана Кошова. – Вони видають селянам довідки (так людям набагато зручніше, бо не треба добиратися у Козелець заради одного чи двох папірців), а також приймають документи для оформлення субсидій, державних допомог чи пільг. Як і планувалося в ході реформи децентралізації, послуги дійсно наблизилися до людей.

Муніципальна варта і пожежна безпека

Найбільш вражаючим стало знайомство з  Муніципальною вартою, яка створена та діє при Козелецькій селищній ОТГ. Головними аспектами її діяльності є контроль за виконанням Правил благоустрою, забезпечення чистоти, порядку утримання і прибирання вуличних, дворових територій, парків, скверів та додержання тиші в громадських місцях Козелецької селищної ради, забезпечення виконання законодавства в сфері екологічної безпеки, боротьба зі стихійної торгівлею, робота з профілактики правопорушень, патрулювання всієї території об’єднаної громади задля підтримання правопорядку в селах.

Варта функціонує, як комунальна установа громади, в ній працюють сім чоловік. Громада забезпечила працівників Муніципальної варти заробітною платою, спецодягом. Підприємці та меценати громади, відчувши потребу в безпеці та ефективність варти, теж активно використовують їх послуги і надають посильну допомогу. І користь цієї комунальної установи доведено на практиці: зменшилась кількість дрібних правопорушень, розкидати сміття в лісосмугах практично перестали, на виклик працівники виїздять миттєво.

А ось у питанні боротьби з пожежами у Козелецькій ОТГ досить складно. Тому наших колег дуже зацікавив досвід створення комунальної установи «Місцева пожежна охорона Менської міської ради». Наступний свій візит до Менської громади вони планують саме з метою ознайомитися із цією новацією.

Отже, поїздка була вдалою і корисною. Про свої враження ми доповіли міському голові Геннадію Примакову. Геннадій Анатолійович зацікавився досягненнями Козелецької ОТГ і рекомендував розглянути можливість поширення і розвитку досвіду сусідів на території нашої об’єднаної територіальної громади.

 

 

 

06 вересня 2019
back