back

У Стольному будується лікарська амбулаторія сучасного типу

Згідно з Планом перспективного розвитку Чернігівської області на 2019-2021 роки та в межах реформи сільської медицини на Чернігівщині заплановано будівництво 21 сільської лікарської амбулаторії. У нашому Стольному на новому обєкті вже зведено стіни, збудовано другий поверх та закінчено покрівельні роботи.

Новій амбулаторії бути!

    Сьогодні більше 13 мільйонів українців проживають у селах. Однак базова медицина там практично ліквідована – у сільських амбулаторіях та ФАПах немає навіть найнеобхідніших умов. У 75% із них відсутнє водопостачання, у 82% сільських амбулаторій немає санвузлів. ФАП перетворився на проміжний пункт, через який пацієнта транспортують з точки «А» у точку «Б» – у район чи область, де є певний рівень медицини. ФАПи просто не можуть виконувати функцію первинної ланки медицини.

    Новенька будівля із сучасним медичним обладнанням, меблями та усіма зручностями такими мають постати амбулаторії у селах України у 2018-2019 роках. На це з бюджету країни спрямували 5 мільярдів гривень.

    Згідно зі спроможною мережею первинної медичної допомоги в сільській місцевості, розробленою  Мінрегіонбудом України, на Чернігівщині вже цьогоріч мають ввести в експлуатацію 21 сільську лікарську амбулаторію. Всі лікувальні заклади будують за типовим проектом по всій Україні, тож вони схожі між собою. Амбулаторії будуть забезпечені не лише необхідним медичним устаткуванням, а й транспортом для лікарів. До речі, авто вже закуплені. У тих селах і громадах, де лікарям ніде жити, амбулаторії будують із житлом.

    – Замовник будівництва лікарської амбулаторії в Стольному – управління капітального будівництва в Чернігівській області, – розповідає завідуючий відділом економічного розвитку та інвестицій Менської міської ради Сергій Скороход. –  Більшу частину коштів виділяє держава, але щоб розпочати будівництво громада також повинна співфінансувати проект. Рішення сімнадцятої сесії сьомого скликання Менської міської ради № 249 від 22 червня 2018 року – виділити кошти з метою забезпечення співфінансування для реалізації проекту «Будівництво амбулаторії загальної практики сімейної медицини (1-2 лікаря) в    с. Стольне». Для цього Менська міськрада виділила в 2018 році 73373 гривні, в 2019 – 545924 гривні.

У Стольному посвітлішає

     Стара і болюча проблема – низький рівень надання послуг населенню щодо забезпечення вуличного освітлення. Вуличне освітлення практично відсутнє через зношеність або й зруйнованість мереж енергопостачання та застаріле обладнання. Ця проблема поглиблюється поганою якістю дорожнього покриття вулиць сіл. Жителі сіл, водії автотранспорту не можуть відчувати себе комфортно та безпечно у вечірній і нічний час. Ситуація загострюється в зимовий період, коли світловий день короткий.

     Досі в Стольному не було встановлено жодного вуличного сучасного світлодіодного LED світильника. Зараз такий проект – на часі. Його вартість, рівень складності, та кошти на обслуговування – співмірні з відповідними можливостями (людськими та фінансовими) Менської міської ради.

     – Перелік заходів даного проекту досить значний, – коментує голова громади Геннадій Примаков. – Передбачається здійснення реконструкції та обладнання енергозберігаючим устаткуванням електричних мереж освітлення вулиць Молодіжна, Миколи Бурлака та Миру.

Зведений кошторисний розрахунок вартості даного об’єкта будівництва – 972 000 гривень. В 2019 році планується реалізувати кошти на загальну суму 600 000 гривень. Їх мають залучити з субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад.

    Також, за кошти громади у Стольному проведено благоустрій шести вуличних колодязів.

Для діток – у школу й дитсадок

    Менська ОТГ не залишає поза увагою і забезпечення школи та дитсадка у Стольному.

    У 2018-2019 роках для дитячого садочка було придбано ковдри і вогнегасники на суму 7960 гривень, медикаменти і дезинфікуючі засоби обійшлися у півтори тисячі, будівельні матеріали у, майже, 3000 гривень. Також на 6000 гривень було закуплено посуд, іграшки і миючі засоби.

     Стольненська школа за цей же відрізок часу отримала комп’ютерної техніки та обладнання на 38467 гривень, було придбано комплект меблів для початкових класів (17 столів одномісних і 17 стільців) за 21296 гривень. Ще 83610 гривень пішло на купівлю вогнегасників, посуду, меблів та навчальних засобів для класів. Медикаменти, дезинфікуючі та миючі засоби, інвентар «потягли» на 15 тисяч гривень, будівельні матеріали на 18,5 тисяч, тверде паливо (вугілля, торфобрикет, палети, дрова) – на 350 тисяч гривень.

 

 

 

 

30 серпня 2019
back