back

Менська ОТГ переймається збереженням сільських шкіл

У зв'язку з надходженням листа Міністерства фінансів України до Менської ОТГ стосовно підвищення ефективності використання бюджетних коштів у сфері освіти та науки виникло багато знаків питання. По селах покотилися лавиною чутки: «Будуть школи закривати», «Сільських вчителів «пачками» звільнятимуть», «Що ж сільським школярикам тоді робити?». Виявляється, ситуація не така вже і страшна. До того ж, очільники громади прекрасно розуміють сьогодення і готові захищати своїх шкільних вчителів і учнів усіма законними способами.

Мінфін – що пропонує він

Перед тим, як впадати в паніку, потрібно знати пропозиції (саме пропозиції, це ще не закон), які визначено в даному документі, можливості і ситуацію в нашій громаді, а вже потім робити якісь висновки. Отже, друкуємо частину листа, яка найбільше торкається Менської ОТГ, практично мовою оригіналу (з незначними коментарями автора).

Зміст листа полягає в тому що, Міністерство фінансів пропонує:

- підвищення заробітної плати вчителів здійснювати лише з одночасним скороченням їх чисельності (підвищення це добре, а скорочення все таки реально не допустити);

- МОН спільно з облдержадміністраціями розробити плани-графіки оптимізації малокомплектних шкіл у розрізі кожного регіону;

- припинення з 1 січня 2020 року фінансування з освітньої субвенції шкіл (крім початкових) з кількістю учнів менше 40 (раніше було 25) та фінансування освітнього процесу в 10-11 (12)х класах, де менше 20 учнів;

- підвищення навчального навантаження на вчителя з 18 до 20 годин;

- підвищення розрахункової наповнюваності класів під час розрахунку освітньої субвенції для районів та ОТГ на 2 пункти;

- перегляд діючих умов оплати праці педагогічних працівників з метою оптимізації підвищень посадових окладів, надбавок та доплат ( тут тільки плюс );

- перегляд підходів до створення мережі опорних шкіл, розвиток мережі опорних шкіл шляхом фінансових стимулів, зокрема спрямування капітальних видатків, у першу чергу, на ці школи, і за умови виконання процесу оптимізації (опорні школи і рівень надання освітніх послуг від цього лише виграють );

- обов’язковий вихід учителів на пенсію по досягненні пенсійного віку або укладання контрактів.

Щоб школи залишилися

То що ж робити більшості сільських шкіл нашої громади? Адже, ні для кого не секрет, що багато із них ледве-ледве дотягують до кількості учнів, визначених у листі (40). А демографічна ситуаціята те, що ці 40 учнів, під час підготовки до затвердження Постанови Кабміну можуть легко перетворитися у 50-60? Школи по селах закривати?

Бачення майбутнього в освітній сфері нашої громади озвучила заступник міського голови Менської міської ради Тетяна Вишняк.

– На сьогоднішній день керівництво громади вважає за доцільне провести роз’яснювальну роботу про можливість внесення змін у сфері освіти,– пояснює Тетяна Сергіївна. –Головою Менської міської ради Геннадієм Примаковим ще 5 серпня було прийнято розпорядження «Про створення комісії  по перевірці закладів освіти Менської ОТГ до 2019-2020 навчального року». Під час перевірок (на 20 серпня вже було перевірено 10 шкіл) передбачені зустрічі з трудовими колективами шкіл, батьківськими комітетами, щоб роз’яснити ситуацію і знайти шляхи її вирішення. Адже, лист Міністерства фінансів не являється нормативно-правовим документом, але реагувати на  нього ми повинні. В даному листі чітко прописані дати, а саме 01.01.2020 року, тобто новий бюджетний період, коли буде прийнято державний бюджет на 2020 рік. Зважаючи на те, що навчальний рік розпочинається з 01.09.2019 року та закінчується влітку 2020 року, якщо ж все ж таки дані пропозиції будуть втілені в нормативно-правових актах, то більшість шкіл Менської ОТГ можуть залишитися без державного фінансування.

Але вихід є!

– Якщо зі школи утворити філію одного із опорних навчальних закладів, закрити її в подальшому буде неможливо, – констатує Тетяна Вишняк. – Із статусом філії у школі нічого не зміниться. Залишаються на місці всі: діти, вчителі. Школа втратить лише статус юридичної особи, а директор буде просто завідувачем. І все, більше змін не буде. Ми проти закриття.

На жаль, батьки школярів не поспішають надати згоду на переведення шкіл у стан філій. «Та хай ще Постанову приймуть, затвердять її – тоді побачимо», – ось такі висновки. Наче б то й так, але згаяний час може зіграти проти невпевнених (адже переведення школи в стан філії потребує досить значного відрізку часу – 2-2,5 місяця) – не буде не філії, ні школи.

Хоча живий приклад – вже кілька років Ушнянська школа є філією Менського ЗСО ім. Т.Г. Шевченка. І не звільнили нікого, і діти у своєму селі навчаються.

Опорний заклад освіти – якісне навчання

– В громадах обирають опорні школи, і це має на меті забезпечити доступ до якісної освіти для учнів сільських шкіл, – говорить начальник відділу освіти Менської міської ради Ірина Лук’яненко. – Опорна школа – це кращий освітній простір, профільна освіта, яку не надають сільські школи, повні класи, конкуренція дітей при навчанні, належна забезпеченість найновішими обладнанням та навчальними матеріалами. Окрім того, і державні грошові субвенції у першу чергу надаються для опорних закладів та їхніх філій.

У Менській ОТГ опорна школа поки-що одна – опорний заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ст. ім.. Т.Г. Шевченка (колишня однойменна міська школа ). У ньому працюють 60 педагогічних працівників, з них мають: вищу кваліфікаційну категорію – 32, І кваліфікаційну категорію – 13, ІІ – 8, спеціаліст – 1. Мають звання «старший вчитель» – 12 осіб. Кількість учнів у 2018-2019 навчальному році – 737, з них у філії – 19.

У минулому навчальному році 8 випускників 9-х класів отримали свідоцтва з відзнакою, серед одинадцятикласників – чотири «золоті» і чотири «срібні» медалісти. Прекрасні результати демонструють учні опорного закладу у Всеукраїнських учнівських олімпіадах з навчальних дисциплін.

За період січень 2018 – липень 2019 років для розвитку опорного навчального закладу Менської ОТГ було придбано комп’ютерної техніки та обладнання майже на 105 000 гривень, на навчальні прилади, інвентар, обладнання учбових кабінетів і класів витрачено 237000 гривень, на будівельні матеріали – 90 тисяч, на медикаменти, господарський інвентар, канцелярські товари, миючі і дезінфікуючі засоби – 42 тисячі, на тверде паливо – 13 тисяч гривень.

 

 

 

22 серпня 2019
back