back

Інтерв'ю про енернгоефективність у малих містах та про досвід Менської об'єднаної територіальної громади вийшло на UA: Українське радіо 25 червня

Енергоефективність для нас є одним із пріоритетних напрямків, які ми намагаємося використовувати в процесах розвитку громади. Адже якщо не займатися питаннями збереження енергії, і якщо не робити акцент на ЕФЕКТИВНОСТІ, то будь-які тарифи будуть зависові, і жоден бюджет, як то бюджет великого міста, чи бюджет громади, чи кошти підприємств, чи навіть бюджет сім’ї – не витримає такого тягаря. Саме тому, ще в 2011 році Менська міська рада обрала для себе напрямок енергоефективнсоіт ат енергозбереження як один з пріоритетних. Провівши детальний аналіз витрат енергоресурсів, які споживає наше місто, в 2013 році ми приступили до розробки Плану дій сталого енергетичного розвитку міста до 2020 року, при цьому місто Мена стало підписантом Європейської ініціативи – «Угода мерів». На той момент, ми були першим місто м на Чернігівщині, яке вибрало такий шлях, і наш план дій сталого енергетичного розвитку в 2014 році було розглянуто та схвалено Європейською комісією.

Так розпочалися наші невпевнені кроки в цій галузі. Але завдяки цьому міська рада в 2014 році стала учасником грантового конкурсу Сталі Урбаністичні проекти Європейського Союзу. На цей конкурс ми подали заявку на проведення робіт з Модернізації системи вуличного освітлення міста, загальною варістю 639 ти.євро. І цей проект було схвалено і міська рада, яка на той момент мала бюджет 8 млн. грн., отримала грант в сумі 500 тис. євро. Тобто сума яка рівнялася 2-м річним бюджетам міста. До співфінансуванння даного проекту долучився і державний бюджет, а саме було профінансовано роботи по заміні більш ніж 350 ліхтарів з Державного фонду регіонального розвитку. Це звичайно надало нам наснаги і показало великий рівень довіри. На сьогодні можу похвалитися тим, що проект завершено, проведено модернізацію 10 підстанцій, встановлено 1403 ЛЕД ліхтарі, оновлено мережу та встановлено систему управління освітленням.

Крім того в минулому році нам вдалося реалізувати ще один амбітний проект Енергоефективної реновації ДНЗ «Сонечко». Це був найбільш енергозатратний заклад міста, в якому температура в найхолодніші дні року, опускалася до 14 градусів, і нам доводилося ставити обігрівачі, і платити шалені кошти за «НЕОПАЛЕННЯ». В перші ж дні, як почалося утеплення закладу, вихованці це відчули на собі. Температура не опускається нижче 21 градуса, встановлено системи вентиляції, закрито всі точки холоду. На сьогоднішній день ми є органом місцевого самоврядування для однієї з найбільших громад Чернігівщини.

ДО складу Менської ОТГ сходить 33 населені пункти, і зараз ми для себе ставимо амбітне завдання – провівши аналіз використання енергоносіїв по всій громаді, розробити та затвердити ПЛАН ДІЙ СТАЛОГО ЕНЕРГЕТИЧНОГО РОЗВИТКУ ТА КЛІМАТУ до 2030 року для населених пунктів Менської ОТГ, запланувавши заходи, які дозволять знизити рівень викидівл СО2 в атмосферу щонайменше на 30%. Ось вже в цьому році ми хочемо реалізувати 5 проектів по моернізації вуличного освітлення по 5 населених пунктах громади, встановши на основних вулицях цих населенихї пунктів, які ведуть до шкіл, дитсалочків, ФАПів, будинків культури – ЛЕД освітлення. Також ми плануємо запровадити в громаді і систему енергоменеджменту, адже головне – це якісний менеджмент, якісне управління. Запровадивши таку систему, ми зможемо контролювати використання енергоносіїїв, майже в реальному часі, і упереджувати непередбачувані витрати, швидко реагувати на збільшення енерговитрат і звертати увагу на найбільш енергозатратні об’єкти. Якщо ми розпочнемо із запровадження якісних та ефективних рішень на найбільш енергозатратних установах, то ми зможемо закумулювати чималу суму коштів, для реалізації менш затратних об’єктів. Крім того ми зараз працюємо і з енергосервісними компаніями, які вивчають можливості проведення робіт з модернізації мереж освітлення у навчальних закладах, встановлення ІТП, вуличне освітлення.

На початку серпня за містом розпочнеться будівництво станції сонячних батарей потужністю 8 МВт. В цьому році в більшості навчальних закладів будуть встановлювати лічильники на газ, а з часом на тепло та воду з автоматичною передачею данних. А потім ми плануємо встановити і системи автоматизації подачі тепла. Не залишаємо поза увагою ми і потреби жителів. Так ми допомагали ОСББ у отриманні «теплих кредитів», а із початком діяльності Фонду енергоефективності, маємо надію, що власники багатоквартирних будинів у нашому місті стануть учасниками проектів фонду, а ми їм в цьому допоможемо. Вже майде 3 місяці тому ми провели для голів ОСББ семінар з питань енергоефективності в багатоквартирних будинків та діяльності фонду енергоефективнсоті. В роботі цього семіанру прийняли участь і експерти Міжнародної фінансової корпорації, і ЄС ПРООН Хаус. І зараз ми вже бачимо, що жителі багатоквартирних будинків зацікавилися можливістю співпраці з Фондом енергоефективносіт, але при цьому бачимо, що існує певний рівень передстороги та недовіри. Саме подолати цей барєр ми і намагаємося подолати спільно. Адже в нашому місті є і повчальні приклади, ще з 2013 року, коли жителів двоповерхівки не отримали 200 тис. євро на еновацію будівлі у звявзку з тим, що вони не створили ОСББ, а міська рада, яка подала заявку за жителів, отримала максимальні показники по всіх параметрах, крім одного – ми не є власниками будівлі…. Але на сьогодні ми маємо в місті вже 22 ОСББ, це більше 40% від загальної їх кількості. І оскільки житловий сектор як в державі так і в громаді є одним з найбільш енергозатратних, саме сюди ми спрямовуємо і інформаціну діяльність, і програми підтримки.

Інформаційну роботу з питань енергозбереження ти збереження екології ми проводимо з жителями в різних форматах. Це і робота в школах, шкільних евроклубах, закладах культури. ДО заходів долучаються члени Молодіжної ради та «Менської елітної молоді». Як приклад, У Мені 18 травня відбулася екоакція «Полювання на пластик». Організатор - молодіжний клуб «Менська елітна молодь» («МеМ») Центру культури та дозвілля молоді Менської міської ради, який підтримали комунальне підприємство «Менакомунпослуга» та міська рада. Загалом суботнього дня упродовж шести годин меняни вполювали трішки більше 242 кілограмів пластику! Лідерами змагань, які обійшли суперників більш ніж на 40 кілограмів, стали дві команди «ЕКО-МЕМ» з результатом - 86 кілограмів та «Самураї» - 82. Команда «Сміттєлови» назбирала 42 кілограми і виборола срібло, a «Clean City» - бронзу, на їхньому рахунку 30 кілограмів пластикового непотребу .

Також ми започаткували екологічний фестиваль альтернативної музики «Люмена”. Вперше цей фестиваль відбувся минулого року і зібрав більше 6500 відвідувачів, а також ряд відомих гуртів, які радували гостей фестивалю сучасною музикою. Девізом фестивалю став лозунг «Заміни лампу – зміни звіт». Адже цей фестиваль ми започаткували в рамках реалізації проекту з моджернізації системи вуличного освітлення міста. В рамках фестивалю були різноманітні локації, які у вигляді ігр, вікторин, квестів, лекцій…. пропагували те, що «Зберігати екологію, берігати енергію – ЦЕ СУЧАСНО, ЦЕ АКТУАЛЬНО, ЦЕ ПОТРІБНО ДЛЯ МАЙБУТНЬОГО». Цього року 2 та 3 серпня в нашому місті фестиваль Люмена відбудеться вдруге. І ми вже знаємо, що до нас приєднються такі гурти як КОзакСістем та Гайдамаки, які не тільки радувати відвідувачів сучасною українською піснею, а й пліч-о-пліч з молоддю, з міською радою, будуть підтверджувати аксіому «Зберігши енергію, ми зберігаємо Світ».

Я радо запрошую всіх до нашої чарівної громади, відвідати Фестиваль Люмета та помилуватися іншими нашими принадами, а це і найкращий зоопарк, і цілюща мінеральна вода «Остреченська» і смачні тверді сири, і красуня Десна… Все це треба не чути, а бачити, тож Менська громада чекає на Вас, дорогі друзі.

Для прослуховування натисніть тут.

27 червня 2019
back