back

ДОТРИМАННЯ МІГРАЦІЙНОГО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ

Протидія нелегальній міграції – важлива робота міграційної служби та правоохоронців,спрямована на захист суспільства.

         Кожна країна світу дбає про дотримання законів як власними громадянами, так і іноземцями, які перебувають або проживають на її території. В Україні взаємодія міграційної служби їз правоохоронними органами удосконалюється щороку, це призводить до збільшення кількості виявлених та притягнутих до відповідальності  порушників міграційних правил (статистика загальна та локальна).

Порушник міграційних правил – людина без прав та обов’язків

       Мігранти, які незаконно перебувають в Україні, не можуть легально працювати та сплачувати податки, тому їхня праця зазвичай використовується у тіньових та кримінальних схемах.

Порушення міграційних правил не обов’язково призводить до видворення

  У випадку, коли міграційна служба виявляє порушника міграційного законодавства, така особа у першу чергу притягається до адміністративної відповідальності. Якщо при цьому особа має правові підстави для подальшого перебування в Україні – вона може оформити необхідні документи для продовження терміну тимчасового перебування чи проживання.

Відповідальність за порушення міграційних правил несе також і приймаюча сторона – роботодавець та власник житла

     Законодавство України визначає адміністративну відповідальність для осіб, які сприяють незаконному проживанню та працевлаштуванню іноземців.

Зокрема, стаття 204 КУпАП передбачає штраф 1700-3400 грн за незаконне використання праці іноземців та ОБГ, навчання, надання житла та інші дії, ящо вони сприяють ухиленню від дотримання міграційних правил.

         Стаття 205 КУпАП передбачає штраф у розмірі 340-680 грн за невжиття заходів для своєчасної реєстрації іноземців особами, які запросили таких іноземців в Україну  і надали житло.

  Окрім того, у разі порушення законодавства щодо допуску іноземців до праці без укладання трудового договору, роботодавцям доведеться сплатити штраф у розмірі понад 125 тисяч грн. Штрафи передбачено також за провадження господарської діяльності без державної реєстрації та несплату податків.

21 травня 2019
back