back

15 ТРАВНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ СІМ'Ї

15 травня у світі святкується Міжнародний день сім’ї.

У сучасних сім’ях через те, що чоловік і дружина протягом дня багато часу приділяють роботі, дітям, справам, інтернету, наодинці подружжя проводять всього близько 4 хвилин в день – каже статистика. А виховання дітей – це не тільки задоволення їх матеріальних потреб, перевірка домашнього завдання, а і власний приклад стосунків між чоловіком і жінкою, відношення до інших людей, соціальне становлення дитини. Тому так важливо спілкування, взаєморозуміння, терпіння і взаємна підтримка. Непорозуміння в родині часто виникають через небажання людей вислухати один одного, невміння йти на компроміс. Іноді доходить і до насильства в родині, коли одна із сторін хоче довести свою правоту. Кривдник ображає власну дитину, чи дружину, адже його також ображали в дитинстві і він «мститься» цьому світу. Таким чином, ланцюжок  насильства не переривається. Дитина «віддзеркалює» поведінку батьків, адже часто по поведінці дитини ми бачимо батьків. Особливо страждають діти, де батьки зловживають алкоголем. У травні місяці до Менської лікарні було вилучено 3 дітей з 2 родин Менської ОТГ, у яких матері зловживають алкоголем. Менським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді ведеться робота з цими сім’ями, але, на жаль, матерям не до них. Їм не болить, що діти щодня виглядають у вікно лікарні, чи не йде мама їх провідати.  Не болить, чи має дитина у що перевдягнутися, чи має зубну щітку і мило, що вона сьогодні їла. Важливіше - вчасно отримати «дитячі гроші», на які часто утримується співмешканець, який ніде не працює. У таких сім’ях діти часто бояться нетверезу маму, або навпаки захищають і прикривають, щоб самим не потрапити «в інтернат». А з продуктів харчування у домі пачка печива, яка лежить напоказ для соціальної служби.

Замість мам у лікарню фахівці із соціальної роботи приносять таким дітям речі та іграшки з «Пункту обміну речей, що були у вжитку». В подальшому буде порушуватися питання про позбавлення батьківських прав, і тоді, треба шукати дітям нову родину. Набагато краще було б, якби цей час діти перебували в патронатній родині, а не в лікарні. Менським міським центром соціальних служб йде пошук кандидатів у патронатні батьки.

У День сім’ї працівники ММЦСССДМ особливо дякують прийомним родинам, які хто давно, хто зовсім недавно взяли на виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Незважаючи на те, скільки років прийомній дитині – 2 роки чи 19,  діти стали рідними, відчули, що таке справжня сім’я, де панує любов, турбота, залишили далеко-далеко свій гіркий досвід проживання в біологічній родині. Сьогодні в Менській ОТГ функціонує 16 прийомних родин, в яких 22 дитини та дитячий будинок сімейного типу, де виховується 8 дітей. За роки існування діти досягли успіхів, вступили і планують вступати у навчальні заклади, називають прийомних батьків татом і мамою.

Як би не змінювалося життя, сім’я була і залишається берегинею людських цінностей, культури та історичної спадкоємності поколінь. Сильна держава починається з благополуччя у кожній родині. Бажаємо кожній сім’ї здоров’я, любові, достатку і миру!

Бажаючі створити прийомну чи патронатну сім’ю можуть звернутися до КУ «Менський міський  центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді» за адресою: м.Мена, вул.Семашка, 8, 2-11-33, 3-10-07.

15 травня 2019
back