back

СТВОРЕННЯ ДОБРОВІЛЬНИХ ПОЖЕЖНИХ КОМАНД В ГРОМАДІ ДОЗВОЛИТЬ ЗМЕНШИТИ ЧИСЛО МАТЕРІАЛЬНИХ ВТРАТ ТА ЖЕРТВ СЕРЕД НАСЕЛЕННЯ ВІД ПОЖЕЖ

Сьогодні в приміщенні Менської міської ради відбулася робоча нарада з приводу оптимізації мережі цивільного захисту населення в Менській міській об'єднаній територіальній громаді та створення добровільних пожежних команд. В її роботи прийняли участь секретар ради Юрій Стальниченко, начальник Менського районного відділу ДСНС України в Чернігівській області Денис Луговський, директор КУ "Місцева пожежна охорона" Анатолій Фурман та в.о.старост старостинських округів, в яких планується створити добровільні пожежні команди.

Присутні обговорили важливість оптимізації діючої мережі цивільного захисту, доцільність створення добровільних пожежних команд в старостинських округах.

У своєму виступі секретар ради Юрій Стальниченко зазначив, що Менська міська рада є однією з громади області, на базі якої в рамках проекту "U-LEAD з Європою" та Асоціації добровільних пожежних команд Республіки Польща - «Вдосконалення системи цивільного захисту в об’єднаних громадах України» буде розроблено проект законодавчих пропозицій щодо змін до системи місцевого цивільного захисту та діяльності добровільних пожежних команд; розроблено детальні місцеві планів безпеки за участі польських та українських експертів; підготовлено керівництво громад до управління діяльністю в системі цивільного захисту та порятунку; підготовлено та відібрано добровольці, які створять добровільні пожежні команди для ефективного реагування у надзвичайних ситуаціях. У разі створення добровільної пожежної команди в громаді, буде розроблено цільову програму їх підтримки. Така підтримка включатиме в себе і страхування життя, і забезпечення спецодягом та спецтехнікою та інше."

Начальник районного відділу ДСНС Денис Луговський зазначив, що в Україні щорічно виникає до 300 надзвичаних ситуацій та більше 70 тисяч пожеж на яких гине понад 2 тис. громадян, а економіка країни втрачає при цьому мільярди гривень. З метою подолання існуючих проблем у сфері цивільного захисту населення відбувається реформування системи Державної служби з надзвичайних ситуацій, із врахуванням змін територіальної організації влади в Україні, системи органів управління та підрозділів ДСНС всіх рівнів, створення дієвої система на місцях. Одним із шляхів такої оптимізації є створення в територіальних громадах розвинутої мережі місцевої пожежної охорони та формування в населених пунктах добровільних пожежних команд. У розвинутих країнах світу кількість пожежних становить в середньому 0,7 відсотку від кількості населення, а в Україні – такий показник лише 0,1 відсоток. У низці європейських країн частка добровільних пожежників значно перевищує кількість професійних. В Європі добровільні пожежні команди гасять 30-40% пожеж, в Україні − 3-4%. Наприклад, у Польщі добровільна Пожежна Охорона Польщі налічує 16380 добровільних пожежних команд, які об’єднують понад 700 тисяч чоловік. 

Підводячи підсумки Юрій Стальниченко також заначив, - "Така організація цивільного захисту в громаді дозволить зменшити кількість матеріальних втрат та жертв серед населення. В Україні практика створення добровільних пожежних команд існує, і в більшості такі команди створюються на базі великих промислових або сільськогосподарських підприємств. Керівники таких підприємств зазначають, що у надзвичайні ситуації, коли знищується наше майно та існує загроза життю людей, ми не гаємо час, а самоорганізовуємося, все кидаємо і рятуємо майно, допомагаємо потерпілим. Саме так оперативно і злагоджено треба діяти і в старостинських округах, до приїзду основних сил. Для цього і пропонується створювати в населених пунктах громади добровільні пожежні команди. Бажаючі вже в червні зможуть пройти навчання. Для більш ефективного надання допомоги, зараз у громаді потрібно ще створити добровільні пожежні команди хоча б у найбільш віддалених старостинських окргугах, аби успішно і швидко гасити пожежі. На першому етапі існує потреба у 12 добровольцях. Історично та ментально команди пожежників-добровольців готові до роботи в нашій країні. Власне, поява таких команд буде практичною ілюстрацією співпраці громади і держави, як того вимагають принципи децентралізації, адже члени громади самі оцінюватимуть потреби в кількості пожежних бригад і необхідності їхнього забезпечення."

10 травня 2019
back