back

СЕМІНАР-ПРАКТИКУМ "ФОРМУВАННЯ ЦІЛІСНИХ ОРІЄНТАЦІЙ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ В СИСТЕМІ ДІЯЛЬНОСТІ ПЕДАГОГІЧНОГО КОЛЕКТИВУ. ПОЗАКЛАСНА ТА ПОЗАШКІЛЬНА РОБОТА"

В основу виховної роботи закладів освіти Менської міської ради покладена концепція особистісно зорієнтованого виховання та педагогіка і психологія життєтворчості, які передбачають активне включення здобувачів освіти у виховний процес на засадах співпраці, діалогу, партнерства, високої вимогливості та глибокої поваги і взаєморозуміння. Для педагогів Менської ОТГ актуальним є створення умов для розгортання процесів самовиховання, самовдосконалення, самореалізації особистості, набуття здобувачами освіти досвіду діяльності, яка орієнтована не лише на особистісний успіх, а й дозволяє ефективно гармонізувати своє власне «я» з потребами суспільства.

      Відповідно до плану роботи відділу освіти Менської міської ради, з метою ознайомлення з досвідом роботи  із питання організації та підвищення потенційних творчих можливостей педагогічного колективу щодо стану організації позакласної та позашкільної роботи та керівництва учнівським самоврядуванням в сучасній школі 23 квітня 2019 року на базі Блистівського ЗЗСО I-III ступенів було проведено семінар-практикум «Формування ціннісних орієнтацій учнівської молоді в системі діяльності педагогічного колективу. Позакласна та позашкільна робота» для заступників директорів з виховної роботи, педагогів-організаторів закладів загальної середньої та позашкільної освіти Менської об’єднаної територіальної громади.   

     У рамках проведення семінару-практикуму методист методичного кабінету Литовченко Олена Олексіївна ознайомила педагогів із досвідом роботи закладів освіти Менської міської ради з питання позакласної та позашкільної роботи.  

     Заступник директора з виховної роботи Блистівського ЗЗСО I-III ступенів Маштова Ольга Митрофанівна поділилась досвідом роботи педагогічного колективу закладу освіти  з формування ціннісних орієнтацій учнівської молоді в системі діяльності педагогічного колективу, з впровадження педагогічних інновацій та дитячих громадських ініціатив, які є найважливішим ресурсом розвитку Нової української школи.

      Немчик Вікторія, голова учнівського самоврядування Блистівського ЗЗСО I-III ступенів, ознайомила присутніх із системою роботи учнівського самоврядування у закладі освіти, що  є універсальною формою активності, яку можна з однаковим успіхом вважати як способом організації буття шкільного колективу, так і чинником творчої самореалізації особистості.  

     Заступники директорів з виховної роботи, педагоги-організатори були учасниками відкритого засідання учкому «Учнівське самоврядування у форматі Нової української школи» та відвідали виховний захід «Блистова — моє коріння». 

     Під час проведення круглого столу на тему «Сучасні тенденції розвитку самоврядування в практиці роботи» заступники директорів з виховної роботи, педагоги-організатори в невимушеній атмосфері брали участь у колективному обговоренні, під час якого було розкрито основні напрямки з питання прогнозування розвитку і вдосконалення різних форм позакласної та позашкільної роботи, самоврядування в учнівському колективі.

     Заступник директора Менського центру дитячої та юнацької творчості Шумейко Юлія Миколаївна ознайомила учасників семінару-практикуму з впровадженням нових методик та новітніх технологій в роботі з лідерами органів учнівського  самоврядування.

     Антоненко Галина Григорівна, педагог-організатор Стольненського ЗЗСО I-III ступенів, поділилась досвідом роботи з теми «Учнівське самоврядування в дії: реалізуємо Програму національного виховання учнівської молоді».

    Про роботу вчителів-консультантів органів учнівського самоврядування з розвитку лідерських якостей та творчих здібностей школярів розповіла Авраменко Тетяна Михайлівна, заступник директора з виховної роботи   Киселівського ЗЗСО I-III ступенів.

     Шкурат Олена Миколаївна, педагог-організатор Менської гімназії, розкрила систему  роботи зі становлення  лідера, з’ясувала основні засади сучасної концепції лідерства. Для проактивної молоді дуже важливим є розуміння, що лідерство сьогодні – це перш за все відповідальність, емоційна компетентність та вміння працювати в команді.

     Досвідом роботи з питання про оновлені вектори співпраці учнівського самоврядування з громадськими організаціями та органами місцевого самоврядування поділилася Назаренко Людмила Василівна, педагог-організатор Менського ОЗЗСО I-III ступенів імені Т.Г.Шевченка.

     Педагог-організатор, класний керівник Величківського ЗЗСО I-II ступенів Чорна Наталія Анатоліївна розповіла про організацію учнівського самоврядування в класному колективі.

     Під час проведення підсумків семінару-практикуму учасники зібрання обговорили актуальні питання підготовки педагогів до роботи в сучасному інноваційному середовищі, окреслили шляхи удосконалення й поглиблення діяльності методичних та управлінських структур, спрямованої на підтримку, сприяння й мотивування до професійного зростання творчих учителів, бо психологічна та педагогічна компетентність учителя Нової української школи-це є поступ до професіоналізму.

    Учасники семінару-практикуму підкреслили, що позакласна виховна діяльність у закладах освіти Менської міської ради спрямована на виховання гармонійної особистості та заснована на законах творчості, які передбачають залучення дітей до реальної співтворчості, інтелектуального діалогу, гармонізації спілкування, успіху.

25 квітня 2019
back