back

ЯКЩО НЕ ЗАЙМАТИСЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЮ, ТО БУДЬ-ЯКІ ТАРИФИ БУДУТЬ ЗА ВЕЛИКІ

Сьогодні, 03 квітня у сесійній залі Менської міської ради за підтримки Міжнародної фінансової корпорації IFC та проекту ЄС/ПРООН «HОUSES» відбувся семінар для представників об'єднань співвласників багатоквартирних будинків та  ініціативних груп жителів на якому обговорили шляхи і можливості впровадження енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках. 

Семінар розпочався із привітального слова секретаря ради Юрія Стальниченко, в якому Юрій Валерійович зазначив, що "Якщо не займатися енергоефективність, то будь-які тарифи будуть завеликі. Саме з метою донести до людей інформацію про необхідність здійснення якісних енергоефективних заходів, нами і було ініційовано проведення даного семінару. На сьогоднішній день в Україні вже діє ряд програм, які можуть профінансувати для багатоквартирних будинків заходи з енергоефективності. А вже в липні очікується, що розпочне повноцінно функціонувати Фонду енергоефективності. На "конкурентний ринок" буде виділено декілька мільярдів гривень, для проведення енергоефективних заходів у багатоквартирних заходів, які будуть виділятися не приватним структурам, не органам місцевого самоврядування, а тільки для ОСББ. Тому нашим завданням є підтримати бажання жителів у прагненні стати власниками своїх будівель і створити ОСББ, допомогти підготувати проекти для отримання фінансування  та реалізації проектів з покращення стану будинків, впровадження заходів з енергоефективності, сприяти підвищенню обізнаності населення з питань енергоефективності  та енергозбереження..."

Спікерами заходу були координатор ЄС/ПРООН «HОUSES» та експерат IFC. Від них учасники семінару дізналися про основні вимоги до термомодернізації житла та інженерних мереж багатоквартирних будинків, обговорили фінансову доцільність заходів термомодернізації, їх варість та джерела фінансування, які можуть використати жителі багатоквартирних будинків та заходи з термомодернізації.

Від пані Ніни учасники заходу дізналися про проекти ЄС/ПРООН, які діяли на території області, та ознайомилися з презентацією проекту ЄС/ПРООН «HОUSES»

Експерт IFC Микола Коломієць розповів про основи енергоефективності та те, як отримати кошти з Фонду енергоефективності. Після прийняття Верховною Радою України Закону України «Про Фонд енергоефективності», для ініціативних  жителів відкриваються інструменти підтримки ініціатив, спрямованих на підвищення рівня енергетичної ефективності будівель та енергозбереження. Фонд розпочне свою роботу в липні 2019 року і завдяки цим коштам українці зможуть отримати допомогу на енергомодернізацію власних осель.

Фонд енергоефективності надаватиме однаковий для всіх претендентів перелік вимог для отримання гранту. Домовласнику або ОСББ достатньо буде обрати один із пакетів енергоефективності (який дасть можливість зекономити від 20% до 60% коштів на сплаті за опалення та гаряче водопостачання і отримати від Фонду допомогу в розмірі 20-50% загальної вартості проекту), надати до Фонду через банківські установи сертифікат про енергоаудит, зібрати документи для банку для отримання кредиту. Отримавши кредит, самостійно обрати виконавця робіт з енергомодернізації будинку. Отримати кредити на умовах відшкодування за Програмою Фонду можна в таких уповноважених установах банків.

З інформацією про "Теплі кредити"  учасників семінару ознайомила керівник Менського відділення "Ощадного банку України"  Людмила Ілляшик.

Із презентаціями спікерів можна ознайомитися за посиланням

 

 

03 квітня 2019
back