back

Звіт Менського міського голови за 2018 рік

В п'ятницю 15-го лютого у Менському будинку культури перед громадою звітував за проведену роботу у 2018 році Менський  міський голова Геннадій Примаков. 

Пропонуємо до вашої уваги звіт міського голови у текстовому вигляді, або  відео Олексія Прищепи

Менська міська об’єднана територіальна громада була створена 30 травня 2017 року. До складу Менської ОТГ увійшло 33 населених пункти (одне місто, одне селище, 31 село), об`єднанні в 16 старостинських округів, з адміністративним центром в місті Мена.

          Загальна площа території громади становить 83644 га. В межах населених пунктів площа території 9259,88 га. Орієнтовна чисельність населення станом на 01.10.2018 року – 24621 особа.

Найбільший відсоток в доходній частині бюджету Менської ОТГ становить сплата податку на  доходи фізичних осіб який в 2018 році становив 55,02 відсотки або 43815, 75 тис. грн.

З найбільших платників податку на доходи фізичних осіб слід відзначити Відділ освіти Менської міської ради, який у структурі сплати податку  за 2018 рік  склав 13,6 % або  5959,1 тис. грн., Тов «Мена – Авангард» - 8,1 % або 3529,5 тис. грн., Філія «Менський сир» - 6,1% або 2668,6 тис. грн.

Місцевих податків і зборів сплачено 29627,83 тис. грн, що склало в структурі доходів - 37,2%.

Із місцевих податків і зборів єдиний податок  склав  - 12299,81 тис. грн або 41,5 %.

Найбільшими платниками єдиного податку із фізичних осіб за 2018 рік  були ФОП  Остапенко С.В., яким сплачено 279.0 тис. грн. Сидоренко В.О. сплачено - 240,7 тис. грн,  ФОП Бур О. М. - 208.0 тис. грн.

Найбільшими сільськогосподарськими товаровиробниками зі сплати єдиного податку є ТОВ «Мена–Авангард» - 627,2 тис. грн., ТОВ «Агроресурс-2006» - 361,0 тис. грн., СК Куковицький -345,9 тис. грн.

Основна частина видатків (54%) була спрямована на галузь освіти, решта – на соціальний захист, будівництво та регіональний розвиток, ремонт доріг, комунальне господарство, культуру.

Робота Менської міської ОТГ та

Виконавчого комітету Менської міської ради

За звітний період  було підготовлено та проведено 16 сесій міської ради. Прийнято  747  рішень, постійні комісії збирались 80 разів. Для підготовки питань на розгляд сесії постійно залучаються виконавчий комітет міської ради, депутати міської ради, керівники підвідомчих закладів, а при потребі – керівники або спеціалісти тих чи інших організацій, установ, підприємств, розташованих на території громади.

Було підготовлено та проведено 29 засідань виконавчого комітету міської ради, прийнято 301 рішень з питань: присвоєння адрес нерухомості, зняття погосподарських номерів, надання дозволу на вчинення правочинів з майном, надання права користування яким належить малолітнім та/або неповнолітнім дітям, надання матеріальної допомоги,  проведення благоустрою територій,  роботи закладів, установ  та організацій міської ради, вирішено ряд процедурних та організаційних питань.

Відбулося 16 засідань адміністративної комісії, розглянуто 21 справи. На засіданні комісії з питань захисту дитини розглянуто 43 питання, засідання відбулося 7 разів. Проведено 11 засідання комісії по наданню матеріальної допомоги жителям ОТГ, допомогу надали громадянам на суму 441 954,46 гривень.

За даний період видано 379 розпоряджень міського голови з основної діяльності та 651 з особового складу.

Видано 8 будівельних паспортів, погоджено будівництво самочинно збудованих об’єктів – 18 шт.

Зареєстровано 54 будинкові книги. Видано 17215 довідок різного характеру, виконано 2044 нотаріальних дій та 2870 реєстраційних дій.    

Робота із зверненнями громадян

 

 За 2018 року до міської ради надійшло 7877 документів та 6475 письмових звернень громадян. Всі звернення розглянуті, при цьому не допускається надання неоднозначних, необґрунтованих або неповних відповідей. Вихідної документації зареєстровано 3750 листи.

 

Перелік реалізованих проектів

         В кінці березня 2015 року Менська міська рада підписала грантову угоду з Європейським Союзом на проведення робіт з модернізації системи вуличного освітлення. Ми стали єдиними в Україні, хто реалізував даний проект. Підтвердженням цьому є отримання у листопаді 2018 року сертифікату оцінювання наданого Європейським союзом місту Мена за успішне виконання проекту угода мерів Схід «Модернізація вуличного освітлення в м. Мена». Протягом 2018 р. було завершено роботи по встановленню 1403 енергоефективних світильників, модернізовано мережі та встановлено систему управління освітленням. Реалізація проекту призвела до економії видатків з місцевого бюджету на електроенергію,  зниження витрат на експлуатацію, технічне обслуговування та підвищення безпеки дорожнього руху на вулицях міста з реконструйованим освітленням, що сприяло зниженню рівня криміногенності. Завдяки вста­нов­ленню світлодіод­­них світи­льників заощаджено споживання електричної енергії на потреби вуличного освітлення та змен­шено викиди СО2 в атмосферу. Загальна вартість проекту становить 638 тис. євро, з них 500 тис. євро кошти Європейського союзу та 138,069  тис. євро внесок партнера.

За рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад  у 2018 році були виділені кошти  в сумі  7765,8 тис. грн. Кошти були розподілені наступним чином:

  • Капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Садова в м. Мена. Загальна вартість проекту 1410,000 тис. грн,. Жителі району неодноразово протягом останніх 5 років звертались з проханням відремонтувати даний відрізок дороги, і тільки у 2018 році саме нами було зроблено капітальний ремонт проїзної частини. Даний відрізок дороги з’єднує Менський район з Корюківським, яким жителі громади здійснюють доїзд до Менської ЦРЛ та школи гімназії. Дана ділянка дороги відіграє дуже важливе транспортне сполучення при створенні в найближчому майбутньому Північного госпітального округу в м. Мена;
  • Капітальний ремонт дорожнього покриття вул. Шевченка в м. Мена. Загальна вартість проекту становить 988,600 тис. грн,. Даний відрізок дороги з’єднує центр м. Мени, проходить повз лікарню та школу гімназію з виїздом в напрямку Корюківки та залізничного вокзалу;
  • Нами проведено реконструкцію системи водопостачання по вулицям Приозерна, Андрейченка Максима, Калинова в м. Мена (з виділенням черговості). Загальна вартість проекту становить 1449,400 тис. грн. Жителі мікрорайону Чугаївка та всього замостя протягом 15 останніх років неодноразово звертались до керівництва району та міста в сприянні щодо прокладання міського водогону на даний мікрорайон. Лише в 2018 році зусиллями нашої команди прокладання водогону зрушилося з мертвої точки. Цей проект є довгостроковим і направлений на забезпечення населення доброякісною питною водою, збільшення зростання кількості абонентів, що призведе до зменшення тарифів на водопостачання за рахунок підключення в майбутньому сіл Феськівка та Данилівка;
  • Нами було придбано спецтехніку для комунального підприємства «Менакомунпослуга». Загальна кошторисна вартість  3917,61 тис. грн. Матеріально-технічна база комунального підприємства була застаріла та не дозволяла в повній мірі якісно та своєчасно надавати житлово-комунальні послуги населенню громади. У 2018 році командою було придбано 5 нових тракторів «Беларус», причепів та комплектуючих виробів до них.

 

За рахунок державного фонду регіонального розвитку  у 2018 році були виділені кошти  в сумі  4325,236 тис. грн. на реалізацію проекту «Енергоефективна реновація ДНЗ «Сонечко» Співфінансування з місцевого бюджету складало 981,426 тис. грн.

Було проведено утеплення приміщення, даху і цоколю, прочищено систему опалення, замінено вікна і двері на енергозберігаючі, встановлено нову сучасну вентиляційну систему на харчоблоці та пральні.

У приміщенні стало тепло. В дитсадку є працівники, які працюють в садочку вже 30 років, і за цей час такого тепла ніколи не було. Раніше в приміщенні садочка температура в зимовий період була низькою, інколи навіть 13-15 градусів. Найскладнішим був осінньо-весняний період, коли вимикали опалення: сирість, волога по кутках, через це зростала захворюваність дітей.

Відеоролик завідуюча ДНЗ «Сонечко»

Зараз температура по групах – 20- 24 градуси. Всі задоволені проведеними роботами.

Також всі групи обладнали сучасними системами провітрювання – рекуператорами. Ці прилади дозволяють “запустити” свіже повітря до приміщень, не відкриваючи вікон. Таким чином мінімізуються випадки захворювань дітей.

Нажаль проект не був завершений в повному обсязі у зв’язку з недофінансуванням з державного бюджету.

 

За рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку нами було проведено :

  • Капітальний ремонт приміщення спортзалу Макошинського будинку культури . Загальна вартість проекту становить 206 тис. грн.,  У спортивному залі Макошинської філії КЗ «Менський будинок культури» було замінено  4 великі вікна, 23 малих  у залі та роздягальнях, пофарбована підлога.
  • Також нами здійснено «Будівництво мереж зовнішнього освітлення частини вул Дружби, вул. Жолобок, вул. Хоробор, вул. Лугова, вул. Пушкіна, вул. Чернігівська в смт Макошино» . Загальна вартість проекту становить 226,6 тис. грн.,
  • Продовжуються роботи з реконструкції Парку культури і відпочинку ім. Т.Г. Шевченка в м. Мена. На сьогоднішній день тротуарні доріжки заасфальтовані, встановлені новий сучасний дитячий майданчик та альтанки для відпочинку, підведено водопровід та підключено водорозбірну колонку, доріжки біля пам’ятника ім. Т.Г. Шевченка влаштовані керамічною плиткою. Загалом на реалізацію проекту з державного бюджету виділено 2811,84 тис. грн., Вже весною запрацює один з найбільших фонтанів в області та жителі міста і гості зможуть відвідати оновлений парк.
  • Нами було здійснено капітальний ремонт проїзної частини вул. Андрейченка Максима в м. Мена. Загальна вартість 1248,5 тис. грн. Хочу нагадати, що дана вулиця названа в честь загиблого героя, її жителя Максима Андрейченка.
  • Нашою командою був проведений капітальний ремонт проїзної частини вул. Жукова в м. Мена. Загальна вартість 1226,442 тис. грн
    Вулиця Жукова мала ґрунтове покриття і ніколи не мала асфальту. Місцеві жителі неодноразово зверталися до РДА щодо прокладання асфальту і лише нами в минулому році вул. Жукова отримала нове покриття.
  • В м. Мена вже тривалий час не проводились роботи щодо будівництва та реконструкції водопроводів. І саме нашою командою у минулому році було здійснено будівництво водопроводу по вул. Леніна та Крилова-Чехова з метою підвищення надійності водопостачання м. Мена Чернігівської області. Загальна вартість 920,272 тис. грн
  • За звітний період було здійснено реконструкцію приміщення їдальні та спортзалу Менської гімназії. Загальна вартість проекту становить 867,3 тис. грн
  • Також нами було проведено реконструкцію частини будівлі Менського дошкільного навчального закладу «Дитяча академія». Загальна вартість 572,93 тис. грн та капітальний ремонт даху будівлі №2 Менського дошкільного навчального закладу «Дитяча академія». Загальна вартість 707,00 тис. грн.
  • Разом з цим була проведена реконструкція частини будівлі Менського дошкільного навчального закладу (ясла-садка) ім. Ю.О. Гагаріна. Загальна вартість 503,052 тис. грн.
  • Капітальний ремонт приміщення Макошинської школи. Приміщенню Макошинської школи близько 60 років, директор не памятає коли в останнє проводився ремонт. І саме зусиллями нашої команди у минулому році було почато капітальний ремонт на суму  435,2 тис. грн бюджет.

У бюджеті на 2019 рік було прийнято рішення про громадське бюджетування в Менській міській об’єднаній територіальній громаді. Громадський бюджет Менської ОТГ– це інструмент прямої демократії, за допомогою якого жителі громади беруть участь у прийнятті рішень щодо розподілу частини коштів міського бюджету. У 2019 році ця сума складає 500,0 тис. грн. Шановні жителі громади! Будь ласка, подавайте проектні пропозиції і голосуйте за цікаві пропозиції інших авторів. Проекти, які отримають найбільшу кількість голосів, будуть 100 % реалізовані за кошти Громадського бюджету у 2019 році.

 

Наближення адміністративних послуг до громадян, їх доступність та висока якість – одна з ключових функцій Менської ОТГ. Тому створення сучасного центру надання адміністративних послуг одне з пріоритетних завдань, над яким працює наша команда. Загалом ми ставимо завдання, щоб в 2019 році належний ЦНАП функціонував у нашій громаді.

В 2018 році за рахунок субвенції з державного бюджету було виділено кошти у розмірі 5 699 537 грн на реалізацію проекту "Амбулаторія загальної практики сімейної медицини" в с. Стольне Менської ОТГ.  Менська ОТГ 22 січня 2019 року перерахувала кошти в сумі 600,0 тисяч гривень для співфінансування даного проекту. Будівництво буде здійснювати управління капітального будівництва в м. Чернігові та має бути завершено до кінця 2019 року.

  • Біля 15 років місто Мена не мало громадського транспорту. Зусиллями нашої команди вдалось відновити довгоочікуване перевезення по місту. Протягом 2017-2018 років по місту Мена курсувало й продовжує курсувати маршрутне таксі. Вартість проїзду для пасажирів становить 3 гривні, а загальна вартість квитка становить 8 грн. Проте ми не поклали цю повну вартість квитка на плечі жителів міста та щомісяця відшкодовуємо перевізнику різницю між повною та фактичною вартістю квитка.

Найближчим часом у 2019 році планується реалізація наступних проектів, які визначені пріоритетними:

  • Реконструкція освітлення парку культури і відпочинку ім. Т. Г. Шевченка в м. Мена. Вартість проекту – 463,7 тис. грн;
  • Будівництво мереж зовнішнього освітлення частини вул. 1-го травня, вул. Шевченка, вул. Молодіжна, вул. Зарічна в с. Осьмаки з виділенням черговості. Вартість проекту – 341,5 тис. грн;
  • Капітальний ремонт автомобільної дороги по вул. Нове Життя. Вартість проекту – 435,2 тис. грн;
  • Реконструкція приміщення вітальні Менської гімназії по вул. Шевченка, 56 в м. Мена – 1 480 тис. грн.
  • Капітальний ремонт приміщення Макошинської ЗОШ I-III ст.– 989,00 тис. грн.
  • Капітальний ремонт покриття даху та заміна вікон та дверей приміщення музичної школи в м. Мена – 1 378тис. грн.
  • Капітальний ремонт автомобільної дороги комунальної власності Менської міської ради по вул. Козацькій в м. Мена – 987тис.грн.
  • Капітальний ремонт автомобільної дороги комунальної власності Менської міської ради по вул. Незалежності в м. Мена – 977тис.грн.
  • Капітальний ремонт дорожнього покриття проїзду від вул. Сонячної до вул. Перемоги в м. Мена – 991тис.грн.
  • Відновлення вуличного освітлення вулиць Центральної та Миру в с. Величківка (капітальний ремонт) -  558,155тис.грн.
  • Реконструкція вуличного освітлення від КТП 282 по вул. Павленка, вул. Лугова, вул. Широка та пров. Новий в с. Дягова – 250тис.грн.
  • Реконструкція вуличного освітлення від МТП 625 та МТП 626 по вул. Миру в с. Феськівка – 180 тис. грн.
  • Будівництво навісів автобусних зупинок в Менському районі, з виділенням черговості– 996тис.грн.
  • Будівництво нового футбольного майданчику зі штучним покриттям для школи-гімназії в м. Мена з виготовленням проектно-кошторисної документації – 992тис.грн.
  • Реконструкція закладу будинку культури в м. Мена - 1 480тис. грн.

Земельний відділ

Земельний відділ Менської міської ради створений у 2017 році та складається з 4 чоловік.

Менській об’єднаній територіальній громаді згідно актів прийому передачі від Чернігівського ДЗК передано 415 земельних ділянок, загальною площею 8052 га.

Дані земельні ділянки включають в себе землі громадських пасовищ, землі фермерських господарств, сільгоспдвори, землі історико-культурного та природоохоронного значення, землі на які уже заключені угоди з сільгосппідприємствами для товарного сільськогосподарського виробництва та землі надані для городництва.

         В даний час по кожній територіальній громаді йде процес оформлення громадських пасовищ та узаконення прав користування земельними ділянками  раніше наданих для городництва.

         Надано земельних ділянок воїнам АТО  для будівництва та обслуговування житлових будинків  - 75 чол., для ведення особистого селянського господарства - 142 чол..

Підготовлено земельних ділянок на аукціон площею 6,3 га, продано земельних ділянок на аукціоні  площею 5,50 га та отримано коштів до місцевого бюджету 1 700 000 грн.

         По 21 населеному пункту готується документація по грошовій оцінці земель та завершується робота по встановленню меж м. Мена та с. Блистова, с. Дерепівка.

 

Відділ архітектури

В 2018 році нами за кошти місцевого бюджету надані послуги з технічного обслуговування доріг, ремонту доріг  м. Мена та інших населених пунктів громади.

Менською міською радою за звітний період було направлено більше 10 запитів до різних обласних інстанцій щодо виконання капітального ремонту по вул. Вокзальній. І лише після втручання депутатів верховної ради від Радикальної партії Олега Ляшка було виділено кошти на поточний середній ремонт дороги по вул. Вокзальній в місті Мена (загальна кошторисна вартість 1520,215 тис. грн.).

Також поточний ремонт дорожнього покриття було здійснено по вулицям Шевченка, Чехова, Героїв АТО, Сіверський шлях, Гагаріна, Ринковій, Північній, Сергія Титаренка, Абрикосовій, Бузковій, Армійській, Остреченській, Мічуріна, Вокзальній, Дачній, Лесі Українки, Гімназійній, Троїцькій, 1 Травня, Піщанівській та провулку Шкільному в місті Мена. Всього поточним ремонтом відремонтовано 6 180 кв. м. доріг міста на загальну суму 3 650 236,5 грн.

Менський Райавтодор здійснив ямковий ремонт доріг загального користування місцевого значення в районі населених пунктів с. Дягова, с. Садове, с. Слобідка, с. Киселівка-Прогрес, автодоріг Мена-Максаки та Мена-Феськівка. Відремонтовано дорогу поблизу с. Куковичі та Дмитрівка.

У 2018 році в нашому місті з’явився довгоочікуваний  сучасний цілодобовий супермаркет «АТБ» не на автовокзалі, де висів плакат, а в центрі міста. Власними коштами бюджету Менської ОТГ, отриманими від забудовника шляхом сплати пайової участі було здійснено капітальний ремонт вулиці Польової на суму 1224,558 тис. грн.

За звітний період Менською міською радою було витрачено 84 260 тис. грн на придбання та обслуговування системи відеоспостереження по м. Мена. В місті було встановлено 4 нових відеокамери. Завдяки цьому було розкрито 4 тяжкі злочини. Камери зафіксували фото правопорушників та автомобілів, на яких злочинці хотіли втекти. В 2019 році передбачається ще встановлення ще 4-х відеокамер по місту Мена.

У 2018 році нами було придбано та встановлено 14 дитячих сучасних майданчиків: із них 5 у селах Менської ОТГ, а саме с. Дягова, с. Феськівка, с. Осьмаки, смт Макошино та с. Киселівка та 9 у м. Мена. Загальна вартість 595,9 тис. грн.

Також було побудовано 3 містки в м. Мена: 2 через струмок Бабка по вул. Набережній загальною вартістю 132 тис. грн та 1 на Чугаївці до урочища Остреч вартістю 89 тис. грн.

У 2018 році було проведено генеральне прибирання міського пляжу з залученням працівників Менської міської ради, молодіжної ради, КП «Менакомунпослуга». Було проведено роботи по очищенню прибережної зони, завезення піску, встановлення лавок та іншого інвентарю для відпочиваючих. Також було встановлено сучасний спортивний та дитячий майданчик.

За звітний період було придбано 2 спортивних майданчики, які встановлені в м. Мена. Загальна вартість становить 192,432 тис. грн.
         Придбано сучасний футбольний майданчик зі штучним покриттям на суму 553,717 тис. грн, У 2019 році планується його установка на території Менської школи гімназії. Даний майданчик буде першим у громаді.

Придбано 10 навісних клумб та встановлено в центральній частині міста Мена

Комунальне підприємство «Менакомунпослуга»

КП «Менакомунпослуга» створено у квітні 2003 року. Головний напрямок роботи підприємства – благоустрій громади і утримання сміттєзвалища.

Станом на 01.01.2019 року підприємство  надало послуги з вивезення і захоронення  твердих побутових відходів 8686,7 м3 споживачам, із яких:  населення  6710,68484 м3,  бюджетні установи та інші споживачі 1976,01486 м3.

Вивезено твердих побутових відходів транспортом КП «Менакомунпослуга» 7381 м3; захоронено  1305,7 м3.

Вивезення і захоронення рідких побутових відходів.

Станом на 01.01.2019 року підприємство  надало послуги з вивезення і захоронення  рідких побутових відходів 422 послуги – 1519,2 м3 споживачам, із яких:  населення  222 послуг,  бюджетні установи та інші споживачі – 200 послуги.

Середньооблікова чисельність по КП «Менакомунпослуга» на початок звітного періоду- 30 чоловік, на кінець- 63 чоловіки.

Даний ріст виник за рахунок збільшення кількості працівників служби благоустрою (прибиральників територій) з 10 чоловік до 38 чоловік в зв язку з розширенням зони обслуговування : приєднанням 16 сільських старостинських округів до Менської ОТГ.

 

Відділ освіти

Дошкільна освіта

Станом на 05.02.2019 р. у Менській ОТГ працює 14 закладів дошкільної освіти, з них 4 в міській місцевості, а 10 у сільській відповідно. Заклади дошкільної освіти відвідує 605 дітей дошкільного віку громади (378 - міська місцевість, 227 - сільська місцевість).

Вживаються заходи щодо зміцнення матеріально-технічної бази закладів дошкільної освіти Менської ОТГ (залучаються бюджетні кошти, кошти спонсорів). До початку 2018-2019 н.р. здійснено поточний ремонт приміщення та покрівлі Осьмаківського садочку «Капітошка»., за кошти місцевого бюджету придбано будівельні матеріали для поточного ремонту приміщень Менського садочку «Дитяча академія», садочку ім. Гагаріна.

З метою забезпечення енергозбереження та покращення енергоефективності було проведено очищення та обслуговування систем опалення закладів дошкільної освіти м. Мена (на суму – 132 тис. 745 грн.), проведено поточний ремонт приміщення котельні, системи опалення з встановленням нового твердопаливного котла в Синявському ЗДО «Дзвіночок» (загальна вартість 109 тис. 180 грн.).

Загальна середня освіта

На даний час у громаді повноцінно працює 14 закладів, що забезпечують дітей загальною середньою освітою, а саме Менська гімназія, Менський опорний ЗЗСО І-ІІІ ст. ім. Т.Г.Шевченка з Ушнянською філією І-ІІ ступенів, 7 ЗЗСО І-ІІІ ст. та 5 ЗЗСО І-ІІ ст. З них 7 (50% від загальної кількості) є малокомплектними – 5 ЗЗСО І-ІІІ ст., 2 – ЗЗСО І-ІІ ст. Загальна кількість учнів в школах – 2268 осіб, з них в міській місцевості 1498, в сільській – 770. Середній показник наповнюваності класів громади знаходиться на рівні 14,8.

2018-2019 н.р. –дуже важливий рік для освіти, не лише нашої громади, а й всієї України – це старт Нової української школи. На початок 2018-2019 н.р. за парти вперше сіли 216 учнів 1-х класів, з них в міській місцевості – 151, в сільській – 65. Керівництво громади та працівники закладів освіти докладають максимум зусиль, щоб створити найкомфортніші умови навчання найменших учнів.

З метою створення умов впровадження Концепції Нової української школи було закуплено 6 комплектів (3 в школу ім. Т.Г.Шевченка, 2 Менська гімназія, 1 Макошинська школа) проекційного обладнання (мультимедійний проектор, екран та ноутбук) на суму 126 733 грн. Проекційне обладнання отримали заклади, які мають перші класи з кількістю учнів від 20 осіб. Для забезпечення належного виконання освітньої програми перших класів з використанням комп’ютерного обладнання було придбано ще 10 ноутбуків для решти 1 класів в сільській місцевості та 3 багатофункціональних пристрої (загальна сума – 110 тис. 788 грн.) за рахунок коштів залишку освітньої субвенції.

Також за кошти субвенції Нової української школи було придбано 144 комплекти учнівських робочих місць (парта+стілець) загальною вартістю 198 тис. 720 грн. (73 для Менської школи ім. Т.Г.Шевченка, 57 для Менської гімназії, 14 для Стольненського ЗЗСО І-ІІІ ст.), шафи, дошки крейдово-магнітні та коркові на суму 43 550 грн.

Разом з тим на суму 250 тис. грн. було придбано дидактичний матеріал та класні куточки для всіх перших класів закладів загальної середньої освіти Менської ОТГ.

Для реалізації гарантованого права на отримання якісної загальної середньої освіти діє освітній округ, створений відповідно до вимог чинного законодавства – Менський опорний ЗЗСО І-ІІІ ст. ім. Т.Г.Шевченка в підпорядкуванні якого знаходиться Ушнянська філія І-ІІ ст.

Всі учні 10 – 11 класів закладів загальної середньої освіти Менської ОТГ, а саме 311 осіб охоплені профільним навчанням. Профільне навчання за технологічним профілем (учні сільської місцевості та Макошинського ЗЗСО І-ІІІ ст.) здійснюється на базі Степанівського МНВК.

Невід’ємною частиною освітнього процесу є організація харчування учнів в закладах освіти. В першому півріччі 2018 – 2019 н.р. гарячим харчуванням було охоплено 1706 учнів (75,2% від загальної кількості учнів). З них безкоштовно харчувались 1210 учнів. Відповідно до прийнятих Програм організації харчування учнів закладів загальної середньої освіти Менської міської ради, затвердженої рішенням дев’ятої сесії Менської міської ради від 30.12.2017 р. (зі змінами та доповненнями) повністю від плати за харчування були звільнені учні 1-4 класів, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, діти з сімей, які отримують допомогу відповідно до статті 19 З.У. «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», діти учасників АТО, діти, батьки яких загинули в зоні проведення антитерористичної операції, діти з особливими освітніми потребами, які навчаються в спеціальних і інклюзивних класах, діти з інвалідністю, діти з багатодітних сімей, діти постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС). Середня вартість харчування складала 12 грн. на день.

Значна робота в минулому році була проведена в плані зміцнення матеріально-технічного стану закладів освіти, впровадженню енергозберігаючих технологій.

За рахунок коштів місцевого бюджету було здійснено поточний ремонт системи опалення Дягівського, Куковицького ЗЗСО І-ІІІ ст., Бірківського ЗЗСО І-ІІ ст. на загальну суму 55 000 грн. Також здійснено капітальний ремонт харчоблоку Дягівського ЗЗСО І-ІІІ ст., закуплено та встановлено нову мийку, посуд та кухонний інвентар (загальна вартість – 88 086 грн.), закуплено та встановлено нові мийки в Менський ОЗЗСО І-ІІІ ст. ім. Т.Г.Шевченка (26 290 грн.).

За кошти місцевого бюджету здійснено капітальний ремонт ганку Стольненського ЗЗСО І-ІІІ ст.. на суму 70 117 грн., проведено поточний ремонт харчоблоку Менської гімназії (вартість – 96 787 грн.).

Проведено очищення та обслуговування систем опалення Менського ОЗЗСО І-ІІІ ст. ім. Т.Г.Шевченка, Макошинського та Стольненського ЗЗСО І-ІІІ ст. на суму 283 191 грн.

За рахунок коштів місцевого бюджету завершується ремонт покрівлі приміщення майстерні Менської гімназії (вартість – 197 605 грн.).

Здійснено ремонт покрівлі частини основного приміщення Менського ОЗЗСО І-ІІІ ст. ім. Т.Г.Шевченка (над кабінетом фізики) на суму 29 331 грн.

 

 

Менський інклюзивно-ресурсний центр

Для створення рівних умов до якісної освіти дітям з особливими освітніми потребами в Менській об’єднаній територіальній громаді працює Менський інклюзивно-ресурсний центр. Працівники центру проводять розвивальні заняття з дітьми даної категорії будь-якого віку, здійснюють діагностику дітей з особливими освітніми потребами не лише Менської ОТГ та району загалом, а й Корюківського, Сосницького та Сновського, ін. районів та ОТГ.

Були вжиті заходи по вдосконаленню матеріально-технічної бази Менського ІРЦ, а саме за рахунок коштів субвенції для осіб з особливими освітніми портебами, були придбані ноутбуки, багатофункціональний пристрій, принтер та ламінатор на загальну суму 64 583 грн. Окрім оргтехніки в ІРЦ придбали необхідні меблі, дидактичний та розвивальний матеріал, розвивальні іграшки для дітей (загальна сума – 310 138 грн.)

На даний час в Менському інклюзивно-ресурсному центрі працює практичний психолог, логопед та дефектолог, які надають якісні послуги для дітей з особливими освітніми потребами.

Позашкільна освіта

У системі освіти громади функціонують 4 заклади позашкільної освіти: Менський центр дитячої та юнацької творчості, Менська станція юних техніків, Менська дитячо-юнацька спортивна школа, Менська дитяча музична школа.

У гуртках і секціях закладів позашкільної освіти системи освіти свої навички та вміння розвивають 1167 дітей (51,5% від загальної кількості дітей шкільного віку громади).

Були також здійснені заходи по зміцненні матеріально-технічної бази і закладів позашкільної освіти Менської ОТГ: за кошти місцевого бюджету було здійснено роботи по заміні вікон на енергозберігаючі, заміні дверних блоків, влаштуванню внутрішніх туалетів в Менському ЦДЮТ ( загальна вартість – 145 372 грн.).

Робота з обдарованою учнівською молоддю

Учні закладів загальної середньої освіти щорічно приймають участь у Всеукраїнських олімпіадах з навчальних дисциплін, різноманітних конкурсах. Показником якості набутих знань є участь в учнівських олімпіадах. Так, в минулому 2018 році учні закладів загальної середньої освіти на обласних етапах олімпіад здобули 22 дипломи, з них 3 дипломи І ступеня (хімія 9 клас; біологія 10 клас; інформатика 8 клас), 6 дипломів ІІ ступеня та 13 дипломів ІІІ ступеня. Приємно ще раз відмітити, що Шаповаленко Ольга, учениця 10 класу Стольненського ЗЗСО І-ІІІ ст. втретє здобула перемогу на ІV етапі Всеукраїнської учнівської  олімпіади з біології, що проходив у місті Черкаси. Учень 10 класу Гальос Костянтин (менська гімназія) здобув диплом ІІІ ступеня на всеукраїнському рівні олімпіади з хімії, що проходив в м. Полтава.

 

Культура

На 1 січня 2019 року мережа відділу культури міської ради наступна: : КЗ «Менський  будинок культури» ( 19  клубних  філій) , КЗ Центр культури та  дозвілля молоді, Менський краєзнавчий музей ім. В. Покотила. 23 листопада 2018 року рішенням №469 23 сесії 7 скликання Менської ОТГ було створено КЗ «Менська публічна бібліотека» Менської міської ради Менського району Чернігівської області.

Платні послуги населенню установами культури надані на загальну суму – 115 500 грн.

Для  проведення культурно-дозвільних заходів у відділі культури діє 133 колективи художньої самодіяльності та 24 клуби за інтересами, в яких займаються 1872 осіб (з них: 644 дітей), 8 колективів із почесним званням «народний» , та «зразковий».

Протягом року було проведено 2684 масових заходи. На них присутні – 218243 осіб. З них заходи для дітей – 318, присутніх 29594 особи. Силами творчих колективів  було проведено 134 концерти та вистави.

Творчі дитячі  колективи  взяли   участь у  Міжнародних  фестивалях за кордоном:  фестиваль дитячої творчості  «Самоцвіти» (Болгарія),  участь у благодійному проекті асоціації «Люба Лор України» (Франція), Міжнародний фольклорний фестиваль «Прага - 2018» (Чехія).

У серпні 2018 року на міському пляжі Мени відбувся масштабний рок-фестиваль сучасної української музики LuMena, під гаслом “світло та розвиток”. Організатори фестивалю – Менська міська рада, відділ культури Менської міської ради та громадська організація “Гром”, участь в організації також брали Молодіжна рада та клуб МЕМ. Фестиваль відвідало близько 2500 чоловік.

З 2016 року при Менській міській раді продовжує діяти Молодіжна міська рада, в якій активна молодь приймає безпосередню участь у розвитку громади.

В закладах культури  проводились поточні та капітальні ремонти. Одним з найбільших був поточний ремонт КЗ «ЦКДМ» - 198,4 тис. грн.

 

Про роботу територіального центру

Рішенням 7 сесії 7 скликання від 27 жовтня 2017 року було створено комунальний заклад «Менський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Менської міської ради Менського району Чернігівської області.

За 2018 рік працівниками комунальної установи «Територіальний центр соціального обслуговування ( надання соціальних послуг)» Менської міської ради було надано послуг 1491 людині, яким надавався широкий спектр соціальних послуг.

За минулий рік значно зміцнилась матеріально-технічна база установи, зокрема було придбано 3 комп’ютери та 1 багато функціональний пристрій, проведено інтернет-комунікації. Для більш якіснішого надання соціальних послуг соціальним робітникам було придбано 17 велосипедів, для відділення надання адресної натуральної та грошової допомоги закуплено бензопилу, електродрель.  Для відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання  в с.Стольне було було проведено заміну несправного твердопаливного котла на новий твердопаливний перолізний котел потужністю 98кВт. Загальна вартість покупки та встановлення нового котла становить – 132 673грн.

КУ «Місцева пожежна охорона»

30 грудня 2017 року були затверджені документи та положення про створення Комунальної установи Місцева пожежна охорона Менської міської ради Менського району Чернігівської області, а у січні 2018 року її було зареєстровано. До речі, Менська ОТГ стала першою громадою Чернігівщини, де є власна пожежна частина. На даний момент в Комунальній установі Місцева пожежна охорона працює 17 чоловік.

Згідно Положення структура місцевої пожежної охорони Менської міськради має складатися з трьох місцевих пожежних команд: МПК Макошине, МПК Стольне та МПК Бірківка з філією в с. Семенівці; загальна кількість особового складу має бути 30 осіб: директор КУ, бухгалтер, 16 водіїв і 12 пожежних.

      На балансі КУ  на сьогодні є 6 пожежних автомобілів (з них в експлуатації – 3, потребують капітального ремонту – 2, не підлягають ремонту – 1) та 5 пожежних депо:  в Макошине, Бірківці, Семенівці та Дягові і Киселівці (в двох останніх населених пунктах планується створити добровільні пожежні команди). 

      Від початку своєї діяльності і на кінець 2018 року місцеві пожежні команди взяли участь у гасінні 46 пожеж: 25 пожеж було ліквідовано спільно з працівниками Менської 10-ї державної пожежно-рятувальної частини, а ще 21 - власними силами. У 2018 році на території Менської ОТГ надзвичайних ситуацій не трапилося. Основна маса пожеж сталася в житловому секторі, на транспорті – 1, в природних екологічних системах – 17.

     На гасіння пожеж МПК смт Макошине виїздила 11 разів, МПК Бірківки -18 разів, МПК с. Семенівка - 23 рази. На одну пожежу інколи виїздили два підрозділи КУ. В ліквідації наслідків паводку та інших стихійних явищ працівники місцевої пожежної охорони участі не приймали, надавали допомогу при ДТП – 1 раз.

 

Діяльність Менського міського центру сім’ї, дітей та молоді.

 

На обліку сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, перебувало 140 сімей, в яких виховується 292 дитини, 21 сім’я у складних життєвих обставинах перебувала під соціальним супроводом фахівців центру.

Здійснено 57 початкових оцінок потреб дитини та її сім’ї, перевірено цільове використання коштів державної соціальної допомоги у 18 сім’ях.

Соціальним супроводженням було охоплено 17 прийомних сімей, в яких виховується 23 дітей та дитячий будинок сімейного типу, в якому 8 дітей. В 2018 р. підготовлено 2 сім’ї кандидатів у прийомні батьки, у 2 сім’ї влаштовано 4 дітей.

З ДБСТ 1 дитина-вихованець вибула, 2 прийомні сім’ї припинили існування – 1 усиновила дитину, 1 - виїхала. 15 прийомних батьків направлені та пройшли підвищення кваліфікації в Чернігівському обласному центрі соціальних служб для сім’ї дітей та молоді.

Індивідуальними соціальними послугами охоплено 323 сім’ї, в яких виховується 598 дітей. Ведеться систематична робота по запобіганню ранньому соціальному сирітству та випадкам відмови від новонародженої дитини.

Проведено благодійний фестиваль «Золотий Фенікс», благодійні внески від якого використовуються для допомоги сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах.

 

Інформація сектору сім’ї, молоді та спорту

Станом на 06 лютого 2019 року було організовано та проведено ряд фізкультурно-спортивних заходів за 2018-19 роки:

  • Цієї зими відбувся вже традиційний четвертий відкритий Кубок Менської міської ради з хокею із шайбою, започаткований ще в 2015 році.
  • весняний волейбольний турнір;
  • відкритий турнір Менської ОТГ з жиму штанги лежачи;
  • організоване спортивно-масове дійство на Троїцькому ярмарку;
  • В місті Мена після тривалої перерви відбувся Чемпіонат області з активних шахів серед аматорів. На турнір з’їхалось безліч талановитих шахістів, переможців різних змагань. Перемогу в чемпіонаті отримав менянин Скороход Сергій;
  • змагання з легкоатлетичного триборства, штовханню ядра, метанню диска та футбол присвячені дню фізичної культури і спорту;
  • відкритий Кубок з міні-футболу до Дня міста;
  • силове шоу та виступи наших спортсмені за участю О. Пеканова;
  • організація проведення відкритої першості Менщини з «вуличного футболу» серед школярів, молоді та дорослих «Вулична ліга-2019».

Для проведення та подальшого розвитку певних видів спорту було закуплено, за кошти сектору та спонсорські кошти, ряд спортивного інвентарю: футбольні та волейбольні м’ячі, нагороджувальна атрибутика, сітка на ворота, шахові годинники, футбольна форма для команди «Дягова» та «Ніка» Киселівка. Грошовими преміями були нагороджені кращі спортсмени громади. На організацію та проведення заходів за 2018-19 роки  на даний час використано з місцевого бюджету 82 тисячі гривень.

 

Діяльність служби у справах дітей

В лютому 2018 року створена служба у справах дітей, яка є структурним підрозділом Менської міської ради.

На території Менської об’єднаної територіальної громади станом на 01.01.2019 року   проживає 3940 дітей віком до 17  років.

На території ОТГ проживає 65 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. З них під опікою – 47 дітей, в 15 прийомних сім’ях – 21 дитина, в 1 дитячому будинку сімейного типу – 7 дітей.

Близько 100 дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах проживають в 48 сім’ях.

В жовтні та листопаді 2018 року Менською міською радою були придбані за рахунок субвенції з державного бюджету дві однокімнатні квартири за кошти у розмірі 576 529 гривень 51 копійки у власність двом особам з числа дітей-сиріт, жителям м. Мена, які перебували на квартирному обліку для позачергового одержання житлового приміщення.

 

 

З боку керівництва обласної державної адміністрації Менська міська рада постійно стикається з супротивом та небажанням йти до співпраці.

У 2018 році Менською міською радою були недоотримані кошти з обласного бюджету для завершення реалізації проекту «Енергоефективна реновація ДНЗ «Сонечко» 1909,163 тис. грн. Також нами безліч разів надсилались листи з проханням у виділенні коштів з обласного бюджету на капітальний та поточний ремонти доріг. Серед них: м. Мена, вул. Вокзальна 10 млн. грн.; м. Мена, вул. Гагаріна 190,0 тис. грн, м. Мена, пр. Гоголя – 190 тис. грн; дорога місцевого значення Осьмаки – Ушня 700,0 тис. грн;  дорога Осьмаки-Ушня-Дубровка 1400 тис. грн. Нажаль, нас не почули!!!

Відділом культури та відділом освіти Менської РДА були внесені зміни до відомостей про юридичну особу, а саме зміна місцезнаходження. Так, 30.01.2018 року відділ культури Менської РДА був зареєстрований за адресою Чернігівська обл. Менський район селище Березна, а відділ освіти – Чернігівська обл. Менський район, с. Покровське. Крім того КЗ охорони здоров’я «Менська центральна районна лікарня» всупереч бюджетному та податковому кодексу перераховували ПДФО до бюджету смт Березна. В зв’язку з цим втрати міського бюджети по надходженню ПДФО за 2018 рік склали 1 684,9 тис. грн. Зараз в господарському суді Чернігівської області розглядається справа про відшкодування завданих збитків бюджету ОТГ.

У 2018 році з міського бюджету до районного було передано 14 196 900 грн, з них: лікарня 6 843 000 грн; інсулін 295 700 грн; ПМСД 1 165 100 грн; бібліотека 3 042 300 грн; МНВК 2 431 500 грн; територіальний центр соціального обслуговування 358 000 грн; молодіжний центр 61300 грн. Тобто районний бюджет попросив допомоги через нехватки коштів у розмірі 14 196 900 грн. Проте станом на 01.01.19 р. на залишках у бюджеті Менського району було  8 690 600 грн.

Але, незважаючи на всі труднощі, громада розвивається. Найкращим підтвердженням цьому є пропозиції та перемовини про початок співпраці з інвесторами. Так, у цьому році, на теренах громади:

- планується збудувати та відкрити станцію сонячних батарей, на якій буде створено до 20 робочих місць;

  • на території м. Мена планується відкриття одного з найбільших елеваторів в Чернігівській області, де буде створено до 100 робочих місць;
  • на даний час до нас звернулась компанія ТОВ «Солагро», яка планує будівництво повного циклу обслуговування середнього та малого фермерства, повне комплексне забезпечення фермера від початку посівної компанії, закінчуючи збором урожаю та прийняття для сушіння і подальшого транспортування. Даний термінал буде за зразком магазину Епіцентр, в якому можна придбати все і комплексно;

Ми не стоїмо на місці! Дякую всім, хто докладає свої зусилля задля розбудови та розвитку нашої громади і всієї України.

 

 

18 лютого 2019
back