back

В НАСЕЛЕНИХ ПУНКТАХ МЕНСЬКОЇ ОТГ ТРИВАЄ ПІДГОТОВКА ДО ВИБОРІВ ПРЕЗИДЕНТА

В Менській міській раді обговорили питання підготовки до чергових виборів Президента України в населених пунктах Менської міської об’єднаної територіальної громади, які відбудуться в неділю 31 березня 2019 року.

В Україні стартувала кампанія до виборів Президента України. Заступник міського голови з питань діяльності виконкому Менської міської ради Тетяна Вишняк та секретар ради Юрій Стальниченко спільно із начальником відділу ведення Державного реєстру виборців апарату Менської райдержадміністрації Володимиром Соломко та працівниками Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги обговорили актуальні питання взаємодії між установами та етапи підготовки до проведення виборів Президента України.

В ході засідання Юрій Стальниченко зазначив, що з метою забезпечення виборчого права громадян, виконавчим комітетом Менської міської ради було прийнято рішення №249 від 23.11.2018 р. «Про затвердження переліку виборчих дільниць на території населених пунктів Менської міської об’єднаної територіальної громади». Таким чином, в населених пунктах громади буде діяти 25 дільничних виборчих комісій, при цьому змінилося місце розміщення 2-х дільниць. Також було підтримано ініціативу проаналізувати можливість облаштування приміщень для голосування вимогам чинного законодавства, перевірити стан матеріально-технічного забезпечення та повідомити про всі потреби, які виникнуть під час розгляду даного питання для його спільного вирішення.

Тетяна Вишняк наголосила, що для того, щоб виборчий процес пройшов на належному рівні, ми повинні прикласти максимально спільні зусилля для забезпечення виборчих комісій усім необхідним для роботи.

Володимир Соломко зазначив, що з метою підвищення якості і достовірності списків виборців, слід довести до відома жителів громади необхідність перевірки своїх персональних даних у Державному реєстрі виборців з метою усунення невідповідностей та неточностей в записі про себе.

Особливо це стосується тих виборців, які під час останніх виборів:

§    у списках виборців виявили неточності в своїх персональних даних, або ж взагалі були відсутні в них та не звернулись до відділу ведення Державного реєстру виборців особисто;

§    змінили прізвище чи місце проживання протягом останнього періоду;

§    мають інформацію про помилкове включення до списків інших громадян, які вже не проживають за адресами, вказаними у списках виборців (змінили місце проживання, померли тощо);

§    виборців, колишніх військовослужбовців строкової чи контрактної служби;

§    громадян, які повернулися з місць позбавлення волі;

§    громадян, які були вимушені переселитись з окупованої Автономної Республіки Крим чи зони проведення АТО.

Зробити це можливо:

§    особисто завітавши до відділу ведення Державного реєстру виборців, який знаходиться за адресою: м.Мена, вул.Героїв АТО, 6 (в приміщенні райдержадміністрації) кабінет №18. Додаткову інформацію можна отримати за телефоном 2-12-14;

§    скориставшись сервісом «Особистий кабінет виборця» на сайті Державного реєстру виборців в мережі інтернет за прямим посиланням www.drv.gov.ua/apex/f?p=111:200. Після нескладної реєстрації (для цього потрібно вказати особисту електрону пошту, ПІБ, дату народження та адресу реєстрації) на вказану вами електронну пошту надійде відповідь з результатом перевірки. Додатковою  перевагою цього сервісу є те, що у разі відсутності вас у Реєстрі, чи наявності помилок у ваших ідентифікаційних даних, система автоматично сформує доручення відповідному відділу ведення Державного реєстру виборців, за яким ми проведемо додаткову перевірку та, за можливості, внесемо необхідні виправлення до Реєстру. Через деякий час рекомендується перевірити свої дані знову та, у разі відсутності вас у списках, особисто звернутись до відділу ведення Державного реєстру виборців.

Також Володимир Анатолійович зазначив, що «кожен виборець, який у день чергових виборів Президента України буде знаходитись поза межами населеного пункту, в якому зареєстроване його місце проживання, і не може проголосувати на тій виборчій дільниці, до якої відноситься його виборча адреса, може тимчасово змінити своє місце голосування без зміни виборчої адреси. Для цього необхідно звернутись з відповідною заявою до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем реєстрації або за місцем, де буде перебувати (проживати) виборець у день виборів. При собі потрібно мати паспорт або тимчасове посвідчення громадянина України (якщо особа нещодавно набула громадянство України) та документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування (наприклад: довідка з місця роботи, довідка сільської ради про місце проживання, виклик на заліково-екзаменаційну сесію тощо). Для виборців, виборча адреса яких знаходиться на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, досить пред’явити тільки паспорт. Заяви приймаються відділом ведення Державного реєстру виборців до 25 березня 2019 року включно».

Підводячи підсумки наради, було вирішено на наступній зустрічі знову обговорити основні організаційні моменти з підготовки виборів Президента України.

13 лютого 2019
back