back

ПРО АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ГОВОРИЛИ В МЕНІ ГОЛОВИ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД ОБЛАСТІ

27 вересня на території Менської громади відбулось спільне виїзне засідання консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради та Чернігівського регіонального відділення Асоціації міст України на якому основним було питання"Про проект Концепції внесення змін до Конституції України в частині місцевого самоврядування.

Участь у заході прийняли заступник голови Чернігівської обласної ради Валентин Мельничук, голова Чернігівського регіонального відділення Асоціації міст України, Чернігівський міський голова Олександр Соколов, в.о. виконавчого директора Чернігівського РВ АМУ Володимир Павленко, голова Менської РДА Анатолій Соломко та Менський міський голова Федір Фесюн, а також голови більшості районних центрів Чернігівщини.

На початку засідання учасників зібрання привітав заступник голови Чернігівської обласної ради Валентин Мельничук, після чого Менський міський голова м.Мена Федір Фесюн презентував присутнім місто Мену, розповів про стан соціально-економічного розвитку міста, його історію та підприємства, а також поділився досвідом у вирішенні першочергових питань міської громади.

Після презентації учасники заслухали проект Концепції внесення змін до Конституції України в частині місцевого самоврядування. По даному питанню виступив заступник голови Чернігівської обласної ради Валентин Мельничук. У своєму виступі він зазначив що "...місцеве самоврядування в усьому світі є могутнім потенціалом державотворення. Саме цей інститут грає значну роль у поєднанні в єдине ціле інтересів держави, суспільства та особистості, сприяє гармонізації прав і свобод людини і громадянина з інтересами держави і суспільства. Сьогодні доводиться констатувати, що в Україні існуюча система місцевого самоврядування недостатньо ефективно виконує головну місію, закладену Конституцією - забезпечення права територіальних громад самостійно вирішувати питання місцевого значення. Саме тому виникає необхідність реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади." Також у своєму виступі Валентин Васильович зупинився на основних вимогах до реформування системи місцевого самоврядування, які прописані в Концепції, а в підсумку зазначив, що метою реформування місцевого самоврядування в Україні є підвищення якості життя людини, за рахунок створення умов для сталого розвитку територіальних громад..."

Після активного обговорення даного питання було прийнято рішення загальних зборів Чернігівського РВ АМУ "Про визначення актуальних питань місцевого самоврядування" для внесення на розгляд консультативно-дорадчої ради при голові Чернігівської обласної ради у 2014 році.

Директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації Валерій Дудко, під час свого виступу докладно зупинився на питанні особливостей формування бюджетів територіальних громад та міжбюджетних відносинах.

На завершення всі учасники заходу ознайомились з роботою менських підприємств. Першим голови територіальних громад області відвідали Менський зоологічний парк загальнодержавного значення, після чого ознайомились з виробництвом гофрованої продукції на ТОВ "Мена ПАК", а також відвідали ТОВ "Нептун", де на власні очі побачили весь процес розливу мінеральної води ТМ "Остреченська", а також відвідали новий цех по розливу води, який облаштовано за європейськими вимогами, запуск якого планується у найближчі тижні.

Більше фото:

- із засідання;

- із відвідування підприємств міста.
30 вересня 2013
back