back

В МЕНІ ВШАНУВАЛИ УЧАСНИКІВ ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АЕС

фото з сайту районної газети Ти відомий сьогодні кожному – не ім’ям своїм, а бідою. Тою вулицею порожньою понад прип’ятською водою…
13 грудня з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС керівники району, громадськість, ветерани-учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, вдови загиблих та померлих ліквідаторів поклали квіти та вінки до підніжжя пам’ятного знаку ліквідаторам наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Настоятель Свято-Троїцького храму отець Василь відправив поминальну панахиду.
Цього ж дня у читальному залі районної бібліотеки відбулася зустріч представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування з ліквідаторами наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Перед присутніми виступили в.о. голови районної державної адміністрації Володимир Василенко, заступник голови районної ради Віктор Лях, міський голова Федір Фесюн.
«Чорнобиль – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків. Нема, мабуть, в Україні жодної сім’ї, яку б не зачепило чорнобильське лихо. Але найбільше постраждали люди, які ціною свого здоров’я і життя гасили смертоносний вогонь, споруджували саркофаг. Згідно Указу Президента України від 10 листопада 2006 року День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС відзначається щорічно 14 грудня, у день закінчення будівництва саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Час не загоїв чорнобильських ран, не стер у пам’яті важкі й героїчні події, імена мужніх людей, які виявили жертовність, високий патріотизм і ціною власного життя й здоров’я зупинили ядерну катастрофу,» - зазначив у своєму виступі Володимир Василенко.
За сумлінне виконання громадянського обов’язку, активну громадську діяльність, патріотичне виховання молоді ліквідаторам наслідків аварії на Чорнобильській АЕС були вручені Почесні грамоти райдержадміністрації, районної та міської рад.
Для учасників зібрання була підготовлена невелика концертна програма.

Довідково
На сьогоднішній день в Менському районі проживає 504 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в т. ч. 101 дитина та 22 сім’ї померлих громадян, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою. Серед постраждалих 323 учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, 81 особа є інвалідами.
За 2013 рік з державного бюджету потерпілим виплачено 737,9 тис. грн. допомог і компенсацій, в тому числі 43,3 тис. гривень за надані додаткові відпустки; 20,6 тис. гривень допомог та компенсацій сім’ям з дітьми; 631,3 тис. гривень компенсації на продукти харчування; 42,7 тис. гривень допомоги на оздоровлення та компенсацію за шкоду, заподіяну здоров’ю.
Крім того, відшкодовано 215,7 тис. грн. пільг за житлово-комунальні послуги та пільгове перевезення постраждалих. За рахунок субвенції місцевому бюджету постраждалим відшкодовано 28,9 тис. гривень, в т.ч. за придбані ліки 26,0 тис. грн. та 2,9 тис. гривень за зубопротезування.
Важливий напрямок соціального захисту постраждалих – санаторно-курортне лікування та оздоровлення. В поточному році в санаторіях за рахунок державних коштів оздоровлено 32 особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них 25 дорослих та 7 дітей.

З сайту Менської РДА

16 грудня 2013
back