back

ВИКОНКОМ МІСЬКОЇ РАДИ: "НЕХАЙ ЧИСТОТА І ОХАЙНІСТЬ СТАНУТЬ НАШОЮ ДОБРОЮ ЗВИЧКОЮ"

На фото: заступник міського голови з питань діяльності виконкому Юрій Стальниченко та керуюча справами виконкому Людмила Стародуб На фото: заступник міського голови з питань діяльності виконкому Юрій Стальниченко та керуюча справами виконкому Людмила СтародубНа черговому засіданні виконавчого комітету Менської міської ради було розглянуто питання про заходи з благоустрою та озеленення міста Мена на 2014 рік. Під час розгляду питання були присутні директор КП «Менакомунпослуга» Олександр Сидоренко, майстер підприємства Любов Харькова та майстер служби благоустрою Валентина Шупик.
Відкриваючи засідання заступник міського голови з питань діяльності виконкому Юрій Стальниченко наголосив: "Квітучі дерева, нові будівлі, чисте повітря, прибрані вулиці та парки – мінімум, потрібний, щоб пишатися своїм містом і насолоджуватися життям у ньому . Навіть найменша дрібничка, зроблена у цьому плані кожним жителем та керівниками підприємств, принесе суспільну користь і зробить місто кращим. І навпаки, кожен кинутий під ноги недопалок – краплина, з якої збирається море сміття. Меняни завжди славились тим, що були добрими господарями на своїй землі. На часі усім нам про це згадати. Бо мова йде про наше рідне місто. Звичайно, відповідні служби міста повинні якісно виконувати свою роботу щодо прибирання та очищення міста від сміття, але й самим менянам потрібно подбати про покращення санітарно-екологічного стану міста підтримуючи чистоту на своїх подвір'ях і прилеглих до них територій.»
В своїй інформації майстер служби благоустрою Валентина Шупик та майстер КП "Менакомунпослуга " Любов Харькова зупинились на найбільш болючих і злободенних питаннях прибирання міста: «Роботи з благоустрою, прибирання та озеленення ми вже розпочали, пригрібаємо пісок з під бордюр, скопуємо клумби, загрібаємо в парках та скверах...Деякі підприємства також почали роботу з прибирання територій, і населення не стоїть осторонь, самостійно організовують "суботники" та наводять порядок на своїх вулицях, біля багатоповерхівок... Але є і інші, які не цураються викидати сміття з мішків, які залишили дбайливі господарі біля контейнера, а про листя, мертвих тварин, або ж їх залишки в контейнерах і взагалі говорити можна безкінечно». До речі більше 75% менян проживають в приватному секторі, і мають можливість листя після зими використати як добриво, а тварин - закопати.
Директор КП "Менакомунпослуга" Олександр Сидоренко наголосив: "Ситуація в комунальному підприємстві досить критична, не вистачає обігових коштів для придбання паливно-мастильних матеріалів, на виплату заробітної плати, існують борги за комунальні послуги. Люди відмовляються від укладання договору на вивіз твердих побутових відходів, а деякі, уклавши договір - не сплачують". При цьому члени виконавчого комітету висловили думку, що для вирішення проблемних питаннях роботи комунального підприємства слід активніше проводити роботу з населенням. В ході діалогу члени виконкому Валентина Новик, Юлія Верік вказали директору комунального підприємства на найбільш значущі недоліки на їх думку в роботі підприємства, адже"Відповідальний підхід - запорука успіху". В своєму рішенні виконавчим комітетом було вирішено доручити комунальному підприємству «Менакомунпослуга» активізувати роботу по укладанню договорів на вивіз твердих та рідких побутових відходів, провести роботу по огляду системи вуличного освітлення міста та подати пропозиції щодо проведення її поточного ремонту, особливу увагу при цьому слід звернути на освітлення центральних вулиць міста та місць масового відпочинку людей, а також .
Чимало нарікань було на те, що на території районного стадіону тривалий час не проводиться жодна робота по його благоустрою. На стадіоні бите скляння, поламані лавки, неприбране листя… Саме тому було вирішено звернутися до керівництва стадіоном з рекомендацією прибрати їх територію та в подальшому дотримуватись чистоти і порядку на його території.
Членами виконкому та присутніми було обговорено запропоновані заходи з благоустрою та озеленення міста на поточний рік. Після тривалого обговорення питання було прийнято рішення в якому також було передбачено: 04 квітня та 14 вересня доцільно провести дні по прибиранню та благоустрою міста; п’ятниця залишається санітарним днем для прибиранню та благоустрою міста. В місті буде проведено весняну та осінню щорічні акції з благоустрою та озеленення «За чисте довкілля» та у її рамках 12 квітня та 20 вересня – дні благоустрою. Члени виконкому своїм рішенням рекомендують до всіх керівників підприємств міста, фізичних осіб-підприємців та жителів прийняти участь у проведенні днів благоустрою, а також постійно проводити роботу по благоустрою на розподілених територіях, при цьому особливу увагу звернути на прибирання розподілених територій не пізніше ніж за тиждень до свят: Пасха, 1 Травня, День Перемоги, Трійця, День Конституції України, День Незалежності України, Новий рік, дня визволення міста Мена від німецько-фашистських загарбників.
Підсумовуючи розгляд питання Юрій Стальниченко зазначив: «Сподіваємось на підтримку жителів та гостей міста, що вони не будуть стояти осторонь цього процесу, інакше самотужки навести належний санітарний порядок і утримувати населений пункт чистими і красивими буде досить складно.
Для дотримання чистоти і порядку в місті необхідно дотримуватись елементарних правил поводження з відходами, що є ознакою вихованості, порядності та сумління:
- власним прикладом показати, що чистота й охайність повинна бути не лише напередодні великих свят, а й у повсякденні;
- прибирати прилеглу до огорожі територію, забрати із вулиць будівельні матеріали та залишки будівельного сміття;
- не допускати створення стихійних сміттєзвалищ;
- в контейнери та урни для сміття викидати тільки побутові відходи.
Пам’ятаймо, що наша поведінка є прикладом для наслідування нашими дітьми та онуками. Давайте закладемо у них основи внутрішньої культури та збережемо свою маленьку батьківщину – рідне місто для них і для себе, як справжні господарі. Адже ніхто, окрім нас самих, не зможе нам створити затишок і порядок. А відтак, і хороший настрій усім, котрі люблять і шанують своє рідне місто.
Нехай чистота та охайність стануть Вашою доброю звичкою»
28 березня 2014
back