back

Депутати Менської міської ради затвердили Етичний кодекс

13592577_1730344020586511_7375340210910952666_n


Сьогодні на 16 сесії 7 скликання Менської міської ради  серед ряду важливих питань було прийнято рішення про затвердження Кодексу етики для депутатів Менської міської ради та міського голови та положення про етичну комісію. Це результат численних обговорень з громадськістю, депутатами та посадовими особами місцевого самоврядування.


Інститут «Республіка» та Центр «Ейдос» спільно з регіональними партнерами ініціювали кампанію по впровадженню етичних кодексів та створенню етичних комісій при місцевих радах. Чернігівщина , Закарпаття , Вінниччина , Дніпропетровщина – чотири пілотних регіони, у яких реалізовується кампанія з імплементації етичних кодексів. Приємно, що саме наше місто першим затвердило даний кодекс і депутатський корпус одноголосно прийняв рішення про затвердження Етичного кодексу.


Рівень довіри громадян до інститутів влади в Україні – найнижчий серед Європейських країн. Причиною неповаги і навіть останнім часом зневаги до влади є, перш за все, невідповідність поведінки обраних кандидатів їх посаді. Люди, вибираючи кандидата, сподіваються на отримання гаранту, що їх почують, їх вимоги виконають та покращать життя.


Проте, часто після отримання бажаного місця під сонцем, посадовці забувають не лише про обіцянки, а й про повноваження та обов’язки, які регламентуються виборною посадою.


Проекти Етичного Кодексу та Положення про етичну комісію при місцевих радах були розроблені експертами відповідно до ЗУ “Про місцеве самоврядування”, ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”, ЗУ “Про запобігання корупції”, а також методичних рекомендацій НАЗК. Фінальний варіант Етичного Кодексу та Положення про етичну комісію розроблявся з урахуванням пропозицій від громадськості та депутатів.


Подібні кодекси діють у багатьох країнах світу, допомагаючи суспільству контролювати дії обранців та посадовців, підвищуючи прозорість та довіру до місцевої влади, зменшуючи корупційні ризики та посилюючи персональну відповідальність представників самоврядування. В Україні поки що не існує жодного документу, який би визначав поведінкові норми виборних посадовців. Хоча, саме від дій вчинків, манер депутата/мера залежить їх подальша діяльність на посаді. Але тепер депутати Менської міської ради на місцевому рівні зробили великий крок для врегулювання даної прогалини.


Хочеться подякувати всім, хто надавав практичну допомогу в обговореннях, зокрема експертам Тетяні Сергієнко, Павлу Пущенку, експерту "Центру політичних студій та аналітики "Ейдос" Бабакішієвій Гюнель, члену коаліції "Прозорі ради" в Чернігівській області Старченку Сергію.


Примітка. Кампанія з імплементації етичних кодексів та створення етичних комісій органами місцевого самоврядування втілюється Інститутом “Республіка” та Центром “Ейдос” у співпраці з Національним демократичним інститутом міжнародних відносин за фінансової підтримки Уряду Канади.


 
15 грудня 2016
back